spot_img
spot_img

Exact astăzi se împlinesc 965 de ani de la „Marea schismă”

spot_img

Date:

Share post:

spot_img

S-a întâmplat în 16 iulie 1054: Separarea Bisericii de Răsărit (de la Constantinopol) de Biserica de Apus (de la Roma), separare cunoscută în istorie sub numele de Marea Schismă.

Ruptura s-a oficializat prin excomunicarea reciprocă (anulată în 1965) dintre delegaţii pontificali, conduşi de cardinalul Umberto da Silva Candida, şi patriarhul din Constantinopol, Mihail Cerularios, ca urmare a îndelungatei dispute asupra noţiunii de Filioque şi a primatului episcopului Romei, refuzat de creştinii din Răsărit.

Românii au rămas în grupul de popoare care ţin de confesiunea ortodoxă, aflată sub autoritatea canonică a patriarhului de Constantinopol.Filioque, termen teologic care se referă la problema „purcederii” Sfântului Duh de la Dumnezeu Tatăl şi de la Dumnezeu Fiul (lat: filioque).

Problema în cauză constituie pretextul unei dispute istorice între Biserica Răsăriteană (Ortodoxă) şi cea Apuseană (Catolică), teologii ortodocşi susţinând că Duhul Sfânt purcede numai de la Tatăl, în vreme ce colegii lor catolici consideră că Sfântul Duh purcede de la Tatăl şi de la Fiul. Încă de la începuturi, Biserica a acordat un statut special unor episcopi, numiţi patriarhi: episcopul Romei, episcopul Alexandriei şi episcopul Antiohiei.

Lor li s-au alăturat episcopul Constantinopolului şi episcopul Ierusalimului, confirmaţi în cadrul Conciliului din Calcedon din 451.Patriarhii erau superiori celorlalţi episcopi ai bisericii. După ascensiunea islamului, slăbirea relativă a influenţei patriarhilor Antiohiei, Ierusalimului şi Alexandriei a dus la polarizarea politicii interne a Bisericii între Roma şi Constantinopol.

În timp ce Constantinopolul se baza în solicitarea unei poziţii mai înalte pe argumentul că era „Noua Romă”, patriarhul Romei considera că el, ca succesor al Sfântului Petru, primul dintre apostoli, trebuia să aibă întâietate.Dezbinarea Imperiului Roman a contribuit şi ea la dezbinarea din sânul Bisericii.

Teodosie cel Mare, care a murit în 395, a fost ultimul împărat care a domnit peste un Imperiu Roman unit; după moartea sa, teritoriul a fost împărţit în două jumătăţi, estică şi vestică, fiecare având propriul împărat. La sfârşitul secolului al V-lea, Imperiul Roman de Apus se dezintegrase sub presiunea triburilor germanice, în timp ce Imperiul Roman de Răsărit (bizantin) se bucura de o relativă stabilitate. Astfel, unitatea politică a Imperiului Roman a fost prima care a cedat.

Papa Leon al IX-lea (1049 – 1054) şi Patriarhul Constantinopolului Mihail I Cerularie (1043 – 1058) sunt doar capii bisericeşti care au desăvârşit ruptura dintre cele două biserici, apusene şi răsăsăritene, însă conflictele dintre ele erau mult mai vechi. Ambii lideri religioşi se considerau conducătorii întregii lumi creştine.

Patriarhiul de la Constantinopol îşi ia, încă din secolul al VI-lea, titlul de patriarh ecumenic (adică universal), titlu care până atunci aparţinuse exclusiv Papalităţii. Au existat însă situaţii în care, pentru a obţine sprijin în Italia, unde bizantinii doreau să-şi păstreze teritoriile stăpânite, unii împăraţi, precum Vasile I Macedoneanul (867-886), au acceptat să facă unele concesii bisericii romane, susţinând chiar universalismul acesteia. Ulterior, între cele două biserici au existat divergenţe privind evanghelizarea lumii slave din Europa de Est şi Sud Est, slavii din zonele Bulgariei, Rusiei şi Serbiei intrând sub sfera Constantinopolului. În afara acestor cauze „lumeşti”, Marea Schismă a avut la bază şi o serie de neînţelegeri privind unele divergenţe teologice.

În primul rând, cea legată de „Filioque”, un adaos la formula Crezului din 381 acceptat de Biserica de Apus, care însemna că „Duhul Sfânt purcede de la Tatăl şi Fiul”, şi nu doar de la Tatăl”. Cea de-a doua diferenţă provine de la ritualul împărtăşaniei, anume folosirea azimei în vest şi pâinea dospită în est. Ultima problemă majoră se referă la celibatul preoţilor, care era obligatoriu în Biserica Apuseană, în timp ce în Biserica de Răsărit preoţii aveau voie să se căsătorească o singură dată.

Ulterior Marii Schisme a apărut şi o a patra problemă, existenţa Purgatoriului la catolici, ca o a treia stare în afară de Rai şi Iad. Disputa dintre cele două biserici escaladează în momentul în care în 1050, bizantinii din Sudul Italiei sunt forţaţi de normanzi să se conformeze practicilor latine.

Patriarhul de la Constantinopol, Mihail Cerularios, răspunde prin a cere bisericilor latine din oraş să adopte practicile bizantine, renunţând la filioque şi la folosirea azimei.În faţa refuzului acestora, în 1053 închide toate bisericile latine din capitala imperiului. Ulterior va trece la o atitudine mai conciliantă şi acceptă o discuţie cu Papa Leon al IX-lea care, în 1054, trimite pentru negocieri o delegaţie la Constantinopol, condusă de Cardinalul Humbert. Evenimentele de la această întâlnire aveau să ducă efectiv la ruptura celor două Biserici. Patriarhul Constantinopolului s-a arătat deranjat de comportamentul neceremonios al membrilor delegaţiei, deoarece nu ar fi respectat saluturile uzuale. În schimb, cardinalul Humbert a depus o bulă de excomunicare a lui Cerularios, pe 16 iulie 1054, pe altarul bisericii Sfânta Sofia. De partea cealaltă, patriarhul Constantinopolului a convocat pentru 24 iulie, în aceeaşi biserică, un sinod pentru a-i excomunica pe Humbert şi pe Papa Leon, ordonând eliminarea numelui papei din diptice. A fost mai mult o excomunicare a unor persoane, dar care a dus la ruptura a două mari Biserici.
Surse:
https://www.academia.edu/7286370/Marea_Schisma_de_la_1054
https://www.historia.ro/…/marea-schisma-din-1054-cum-s-a-aj…
https://www.crestinortodox.ro/…/marea-schisma-de-la-1054-96…
https://doxologia.ro/…/inainte-de-marea-schisma-din-1054-to…
https://materialedeistorie.wordpress.com/…/marea-schisma-a…/

https://www.facebook.com/nicolae.uszkai?__tn__=%2CdC-y.g-R&eid=ARCiJpTeiouz1s_LgBlHpYv4xNPtFBOO3eC5S6ZSAdnVMplLK0bKWzFIc1vvxEcvk-_xAzZUGNNbgHCk&hc_ref=ART6T61zyT2PcP7IRwJMbaukmnG7CieHTxH24jKILK9cuhymZviysCaXKNmKFHTRPaM&fref=nf

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Cât de rău o ducem, cu adevărat? Veniturile medii pe gospodărie au crescut anul trecut

Veniturile totale, în termeni nominali, au fost anul trecut, în medie, de 5.683 lei lunar pe gospodărie şi...

Frații Petreuș s-au reunit, în Ceruri! Ștefan Petreuș a trecut la cele veșnice…

La 20 de ani de la moartea fratelui său mai mic, Ioan, cu care a cântat în cadrul...

Atenție la scaunele pentru bebeluși – un copil de 1 an a MURIT !

Un copil de un 1 a murit, ieri, după ce a căzut din scaunul pentru bebeluși și, implicit,...

Val de reacții emoționante – oamenii-l regretă pe Leluț Vasilescu

Vestea privind decesul bateristului trupei Compact, Leluț Vasilescu a generat multe reacții emoționante, venit din toată lumea artistică. Adrian...
spot_img

Pregătea un atentat? Bărbat din Câmpia Turzii prins de carabinieri, cu EXPLOZIBIL!

Iosif-Marius Mischian, un bărbat de 36 de ani, din Câmpia Turzii, dar care are rezidența în Italia, a fost arestat de carabinieri, după ce...
%d bloggers like this: