spot_img
spot_img

Eroul Revoluției clujene, Ballai Zoltan Csaba, va fi comemorat de Asociația Eroii Nu Mor Niciodată

spot_img

Date:

Share post:

spot_img

Elevul erou clujean Ballai Zoltán Csaba va avea o lucrare murală dedicată care să amintească de povestea tragică și de sacrificiul său în Revoluția Română din 1989.

Dacă ar fi fost în viață, Zoltán ar fi împlinit 51 de ani pe 18 mai 2022. Chiar în această zi, vom vernisa o lucrare artistică în memoria sa, ce va fi amplasată pe clădirea din Cluj-Napoca în care eroul a locuit în ultima parte a vieții.

Artistul grafic clujean Sergiu Mara a realizat un poster tip paste-up de mari dimensiuni la solicitarea Asociației Korzo din Cluj și Asociației București, în cadrul proiectului Turul Revoluției din 1989. Mara a îmbinat fotografia lui Zoltán, detalii și imagini relevante din timpul Revoluției Române pentru o creație cu puternic impact emoțional. Soldații prezenți pe străzi, harta orașului cu localizarea Fabricii de Bere, unde s-au dus lupte sângeroase, puse alături de imaginea elevului erou, care ar fi avut toată viața înainte dacă nu i-ar fi fost curmată în mod tragic pe 21 decembrie 1989 la doar 18 ani.

În ziua fatidică, Zoltán era, împreună cu prietenul său Cornel Cătinaș, în fruntea unui protest. Ajunși față în față cu un dispozitiv militar, Cornel a distins un zgomot specific și la tras de mână pe Zoltán: <<Și-au încărcat armele, trebuie să plecăm>>. Acesta a răspuns cum numai un erou o face: <<Nu, nu îmi e frică>>.

Vernisajul va avea loc miercuri, 18 mai, începând cu ora 18, pe strada Iașilor nr 6, lângă Piața Mihai Viteazul, fiind invitați toți cei interesați, alături de jurnaliști. De asemenea, a confirmat participarea Cristina Popa, președinta  Asociației Adevărul Revoluției și rănită odată cu Zoltán.

 

 

 

Turul Revoluției în memoria lui Zoltán

Asociația București se întoarce la Cluj-Napoca și în 2022, unde organizăm împreună cu Asociația locală Korzo un nou Tur al Revoluției din 1989 în Cluj – în amintirea lui Ballai Zoltán Csaba.

 

 

În afara afișului dedicat, am pregătit mai multe acțiuni:

– joi, 19 mai, ora 19 – comemorare la Cimitirul Eroilor din Calea Turzii;

– vineri, 20 mai, ora 18 – împărțim fluturași care să spună clujenilor povestea lui Zoltán;

– sâmbătă, 21 mai, ora 17 – Zoltán așa cum l-am cunoscut – întâlnire cu vecinii de bloc din strada Iașilor numărul 6;

– duminică, 22 mai, ora 11 – Turul Revoluției din 1989 cu înscriere gratuită aici https://bit.ly/3P3z40f

Durată tur: circa 2 ore.

 

Evenimentul pe Facebook: https://www.facebook.com/events/339595128160266


Turul Revoluției prezintă zilele din Decembrie 1989, când sute de mii de oameni au ieșit pe străzile României pentru a striga „Libertate!”. Și pentru a muri în numele ei. Traseul cuprinde punctele importante ale epocii: sediul Securităţii Cluj, Judeţeana Partidului Comunist, Piaţa Mihai Viteazul şi centrul oraşului. Fiecare popas aduce informații mai puțin cunoscute, pe care nu le citești pe Wikipedia, ce au marcat ireversibil atât viața noastră obișnuită, cât și istoria României.

Iniţiativa este gratuită, apolitică și independentă. Locurile la turul din 22 mai sunt limitate, cu înscriere până pe 20 mai prin acest formular https://bit.ly/3P3z40f. Vă așteptăm!

 

Sergiu Mara este un tânăr artist clujean, designer grafic și ilustrator, ce s-a alăturat pro-bono proiectului nostru comemorativ.

Asociația București este organizatorul proiectului Turul Revoluției Române din 1989, primul eveniment de acest fel având loc în anul 2008.

Asociația clujeană Korzo are ca scop cercetarea și prezentarea valorilor culturale într-un mod inovativ și interactiv.

 

 

Persoană de contact,

Ioana Oancea, comunicare Turul Revoluției din 1989

0729.80.30.58 

 

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Un nigerian, care a amenintat o copila de 19 ani si s-a luat la harta cu politistii, acuza ca “a fost batut de gabori”

Mai nou, orice copil penibil cu 4 clase si antecedente penale e mare trapper. Acesta este si cazul lui...

Promovabilitate de peste 92% la Evaluarea Națională, în județul Cluj – locul 2 pe țară la numărul de medii de 10

Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Cluj au centralizat rezultatele înregistrate la examenul de Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a...

O femeie este dată dispărută de familie – ultima dată a fost văzută în Iulius Mall Cluj

O femeie care a venit de curând din Belgia este dată dispărută de familie. Tânăra locuiește în Satu Mare...

Educația pentru sănătate se va face doar din clasa a VIII-a şi doar cu acordul părinților – educația sexuală NU se predă!

Parlamentarii au decis că Educația pentru sănătate, care cuprinde şi partea de educaţie sexuală, se va face în...
spot_img

Avansează lucrările de modernizare pe strada Andrei Mureșanu

În cursul zilei de ieri a fost așternut ultimul strat de asfalt pe carosabilul cuprins de la intersecția străzii Bucovinei cu strada Andrei Mureșanu...
%d bloggers like this: