spot_img

Epurări în PNȚCD – europarlamentarul, Cristian Terheș, și-a pierdut statutul de membru

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Europarlamentarul Cristian Terheș, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și viceprimarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș și-au pierdut calitatea de membri ai PNȚCD și funcțiile de conducere deținute în partid.

 

Vineri, 6 mai 2022,  Președintele Aurelian Pavelescu a convocat la sediul central al PNȚCD din București, Consiliului Național de Conducere al partidului, urmând a se analiza situația financiară și a se găsi soluții pentru achitarea datoriilor. Menționăm că PNȚCD nu beneficiază de nicio susținere financiară din partea statului de 22 de ani, partidul fiind finanțat doar prin contribuțiile membrilor .

 

Principala cauză a acumulării datoriilor a fost refuzul membrilor partidului care dețin funcții publice retribuite de a plăti cotizațiile lunare, potrivit statutului partidului.

 

Astfel, conform art. 18 (3) lit. a) și lit. c din statutul partidului ”membrii de partid care îndeplinesc funcția de europarlamentar, consilieri europarlamentari au obligația să plătească o cotizație în cuantum de 20% din indemnizație, salariu/lună”. Deasemenea, potrivit art. 18 (3) lit.b) din statutul partidului „membrii de partid care îndeplinesc funcțiile de primar, viceprimar, vicepreședinte de consiliu județean plătesc o cotizație de 10% din indemnizație/salariu pe lună.

 

Sancțiunea pentru neplata cotizațiilor lunare menționate mai sus este prevăzută de art. 18 (2) lit. b) din statut ”neachitarea cotizației pe o perioadă mai mare de 6 luni conduce la sancțiunea pierderii calității de membru”.

 

Din verificările actelor contabile, realizată de secretariatul general, la solicitarea a 15 vicepreședinți ai partidului, s-a constatat încălcarea statutului pentru o perioadă foarte mare de timp, cu mult mai mult peste termenul de 6 luni,  a mai multor membrii cu funcții publice, sumele cele mai mari fiind datorate de Cristian Vasile Terheș europarlamentar (35.730 de euro – 178.500 roni), Doru Dăncuș viceprimar al mun. Baia Maia și fost vicepreședinte CJ Maramureș (101.912 ron) și Cătălin Cherecheș primar al mun. Baia Mare (31.008 roni).

 

Dl. Cristian Terheș nu a plătit niciodată cotizația, de la intrarea în partid , mai 2020 – mai 2022, perioada fiind de 25 de luni, termenul statutar fiind de 6 luni. Suma datorată, cu titlul de cotizație, este de 35.730 de euro, aproximativ 178.500 roni.

S-a constatat pierderea calității de membru al PNȚCD.

 

Menționăm că indemnizația primită de dl. Terheș este de 7.146 euro /lună. În afara acestei sume acesta mai primește 338 euro diurnă/zi, plus 4778 euro indemnizație forfetară/lună și plus cheltuieli birou europarlamentar 25.442 euro/lună, suma totală ridicându-se la aproximativ 43.000 euro/lună. Potrivit calculelor, suma de bani primită și administrată de dl. Cristian Vasile Terheș, pentru cei trei ani de mandat, este de 1.548.000 euro.

 

Amintim că dl. Cristian Vasile Terheș a obținut mandatul de europarlamentar în numele PNȚCD, pe listele PSD, în baza Protocolului semnat de Președintele PNȚCD Aurelian Pavelescu cu Președintele PSD Liviu Dragnea, la alegerile europarlamentare din 2019. Acesta s-a înscris în PNȚCD abia după un an de mandat.

 

Domnul Cătălin Cherecheș având funcția de primar al municipiului Baia Mare a obținut mandatul 2020 – 2024 pe listele PNȚCD. Acesta nu a plătit nici o cotizație la partid în ultimele 19 luni, fiind depășit termenul de 6 luni prevăzut de statut.

La o indemnizație de 16.000 de roni pe lună, pentru 19 luni, Cătălin Cherecheș datorează partidului 31.000 de roni. S-a constat pierderea calității de membru.   

 

Domnul Doru Dăncuș, viceprimar al Municipiului Baia Mare în actuala legislatură și fost vicepreședinte al CJ Maramureș (2016 – 2020). Domnul Doru Dăncuș în calitate de viceprimar al mun. Baia Mare primește o indemnizație de 11.600 roni/lună, iar în calitate de vicepreședinte CJ a primit o indemnizație de 16.640 roni/lună. Acesta nu a plătit niciodată cotizația prevăzută de statut, fiind împlinit un termen de 72 de luni de neplată, termenul statutar fiind de 6 luni. S-a constatat pierderea calității de membru PNȚCD. Suma datorată partidului de dl. Dăncuș este de 101.912 ron. S-a constatat pierderea calității de membru PNȚCD.

 

În calitate de președinte al organizației Maramureș acesta nu a făcut nici un demers pentru încasarea cotizațiilor în ultimii 6 ani, iar în calitate de președinte CNC a încurajat neplata cotizațiilor la nivel național, boicotând funcționarea partidului. 

 

Cei trei au posibilitatea să solicite reînscrierea în partid, după plata la zi a cotizațiilor.

 

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Încep înscrierile la BAC 2022 – vezi documentele necesare

Mâine încep înscrierile pentru examentul de bacalaureat, sesiunea 2022. Documentele necesare: dosar  2 poze ¾  copie certificat de naștere și carte de...

Variola maimutei IN ROMANIA???

➡️Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire ➡️Urmare a...

Ajutor de șomaj pentru absolvenții de școli, cu vârsta de minim 16 ani

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru...

PEDEPSE MULT MAI DURE, PENTRU PROTECȚIA ANIMALELOR

Astăzi, 19 mai 2022, intră în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre...
spot_img

O masina a ars, la iesire din Turda catre Mihai Viteazu

*Intervenție la un incendiu de autoturism la ieșirea din Turda* Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în această seară la un incendiu de autoturism...
%d bloggers like this: