spot_img

Emil Rusu: “Atat de bine e facut contractul de administrare a Padurii Tritenilor, incat comuna noastra datoreaza 9000 lei Ocolului Silvic”

Date:

Share post:

JURNAL DE CAMPANIE, 7 Septembrie 2020

Buna seara, dragi cetateni ai comunei Tritenii de Jos.


In zilele acestea tot mergand din casa in casa m-am lovit de o intrebare din partea mai multor cetateni si anume: “Ce s-a intamplat cu padurea pe care comuna Tritenii de Jos o are pe raza UAT Valea Ierii?”


In decursul zilei de ieri, am intreprins o vizita la Valea Ierii si am avut o discutie cu seful Ocolului Silvic Valea Ierii.


Sa va explic cum sta situatia: da intradevar, comuna noastra detine suprafata de 185.8 hectare de padure pe raza UAT Valea Ierii de pe vremea cand Tritenii de Jos facea parte din vechea organizare administrativ teritoriala Judetul TURDA.

Pana aici si pentru mine ca si consilier local in functie, acestea erau lucruri noi:) , ceea ce urmeaza este mai interesant si anume cat material lemnos s-a exploatat de pe acest teren in anii trecuti? Pai avem asa: in anul 2017, 2018, 2019 si inceput de 2020 o cantitate de 1770 mc. In conditiile in care pe un camion forestier incap aproximativ 40-50 mc, va las pe dumneavoastra sa socotiti cate camioane de lemne a produs padurea noastra.

Cine a exploatat acest lemn? Ei, aici urmeaza partea tragi-comica in care noi, ca si Comuna proprietara de padure ne evidentiem fata de restu. Contractul de concesiune intre Ocolul Silvic si Comuna Tritenii de Jos prevede ca Ocolul sa se ocupe de Paza, Exploatarea si Valorificarea materialului lemnos. Adica, Ocolul Silvic organizeaza licitatii pentru a vinde lemnul comunei Tritenii de Jos. In urma compensarii cu Ocolul Silvic, comuna noastra, este datoare azi cu aprox. 9000 ron, asta da afacere!!!

Cum fac alte comune? De exemplu, comuna Ocolis, are si ea padure, dar au contract de Paza si Exploatare, valorificarea o fac ei prin licitatii transparente, organizate de primarie si prin atribuire de material lemnos direct catre cetateni. Da se poate! Conform HG 715 din 2017 art. 21 alin. 9 si 10 care spun asa:

(9) Pentru a fi admise la licitaţie/negociere pentru lemn fasonat, persoanele fizice depun:
a) autorizaţia de construcţie, în copie, pentru lemnul de lucru;
b) cartea de identitate, în copie.
(10) Cantitatea maximă de lemn fasonat care poate fi adjudecată în condiţiile alin. (9) este de maximum 50 mc/autorizație de construcție dar nu mai mult decât volumul de lemn fasonat rezultat din documentația tehnică aferentă autorizației de construcție, iar aceasta nu poate face obiectul comercializării. În situația în care aceeași autorizație de construcție se folosește de mai multe ori pentru cumpărare de lemn fasonat și se depășește volumul prevăzut mai sus, volumul cu care se depășește se consideră fără proveniență legală.

Acum, nu vreau sa vin cu acuze si speculatii la adresa vechii administratii, da din cei 1770 de metrii cubi, au fost cereri aprobate pentru scolile si gradinitele din comuna noastra, desi acestea din urma sunt incalzite cu gaz, vreau sa spun cum o sa procedez eu, Emil Rusu, in calitate de primar cu aceasta resursa pe care comuna noastra o detine. In primul rand, as avea grija ca Primaria sa se ocupe de valorificarea materialului lemnos si banii respectivi sa intre direct in bugetul comunei. In al doilea rand, as avea grija ca cetatenii sa beneficieze de material lemnos la pret avantajos sau chiar gratuit in conditiile legii.

spot_img

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Compania de Apă Arieș, despre lucrările POIM de la Tritenii de Jos

ℹ️💧Continuă lucrările de extindere a rețelei de apă și...

Ambulanta BLOCATA la Padureni!

Un echipaj SAJ a ramas, efectiv, impotmolit, in aceasta...

ANUNȚ – în atenția cetățenilor comunei Tritenii de Jos

DECLARAȚIILE LA REGISTRUL AGRICOL, CONFORM LEGII 54/2017 CARE MODIFICA...

Mașină răsturnată, la Tritenii de Jos

Eveniment rutier înregistrat în jurul orei 13.00, pe DJ150,...
%d bloggers like this: