26 C
Turda
Friday, August 12, 2022
spot_img
HomeȘtiri din zonăChețaniEmil Florin Mocan: „Politica mea este politica oamenilor, interesele mele sunt interesele...

Emil Florin Mocan: „Politica mea este politica oamenilor, interesele mele sunt interesele concetățenilor mei”

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

La sfârșit de mai, RefleqtMedia a solicitat un interviu unuia dintre cei mai performanți primari din mediul rural, în ceea ce privește atragerea de fonduri extrabugetare, dedicate proiectelor de dezvoltare a comunei pe care o cârmuiește.
Vorbim, desigur, despre Emil Florin Mocan, primarul comunei Chețani, care până în luna aceasta a atras peste 11 milioane de lei, iar în mai a depus cereri de finanțare către Guvernul României, în valoare de peste 9,8 milioane de lei.


Reporter: Domnule primar, cum se face că dumneavoastră reușiți ceea ce alți primari dinaintea dumneavoastră nu au putut – să atrageți atâtea fonduri guvernamentale?


Emil Florin Mocan: În momentul în care am decis să candidez pentru funcția de primar al comunei Chețani, am fost conștient de faptul că nu voi putea izbuti în această funcție fără o strategie bine creionată și fără să atrag fonduri guvernamentale și europene. Oricâte taxe și impozite am încasa la bugetul local, este imposibil să răzbați și să dezvolți o comună cum este Chețaniul fără fonduri extrabugetare. Astfel, după adjudecarea alegerilor locale, am luat legătura cu consultantul comunei, Ciprian Turdean și am luat din urmă toate proiectele de dezvoltare care nu aveau finanțare, dar și cele care erau depuse la diverse entități ale Guvernului, cum ar fi Compania Națională de Investiții, dar stagnau, din punct de vedere al implementării lor. Este nevoie de multă muncă, multă documentare și multe, foarte multe drumuri la București, pentru a atrage finanțări, însă acest lucru este normal. Nimeni nu îți dă bani fără să ai justificare a banului cheltuit, iar eu sunt un om hotărât și determinat să schimb fața comunei pe care o conduc.


R: În campania electorală pentru alegerile europarlamentare s-a văzut o oarecare apropiere a executivului de la Chețani față de Partidul Social Democrat, lucru reliefat și pe rețelele de socializare. Aveți în vedere o aderare a dumneavoastră la PSD?


E.F.M.: În campania electorală a fost pentru prima dată în istoria comunei Chețani când un vicepremier a venit la noi în comună. Eu nu am fost pus în funcția de primar nici de către PSD și nici de către alt partid politic, eu am fost ales în această funcție de către CETĂȚENII COMUNEI CHEȚANI. Așadar, politica mea este politica oamenilor, iar interesele mele sunt interesele concetățenilor mei. Am mulțumit Guvernului României pentru faptul că s-au aprobat finanțări dedicate dezvoltării comunei noastre. Aș fi mulțumit Guvernului, indiferent de culoarea politică, dar conjunctura a făcut de așa manieră încât domnul vicepremier care ne-a vizitat să fie din PSD și să fie însoțit de reprezentanți ai PSD Mureș. Gândiți-vă că, indiferent de culoarea politică de la guvernarea țării, dacă o comună mică, așa cum este Chețaniul, primește zeci de milioane de lei pentru dezvoltare, este normal ca primarul să mulțumească respectivului Guvern și nu este numai normal, ci și diplomatic și cordial. Eu sunt ferm convins că, indiferent ce partid politic ar deține frâiele țării, comuna Chețani ar primi fonduri, deoarece avem proiecte fără cusur, proiecte gândite pentru o dezvoltare multistratificată, adică pe mai multe paliere care țin de viața socială. Avem proiecte pe educație, sănătate, infrastructură, agrement, astfel că din punctul meu de vedere, partidul de la guvernare este irelevant. Cât privește o aderare a mea la un partid politic, eu mă focusez acum spre dezvoltarea comunei mele, nu pe ideologii politice și pe strategii de apropiere față de unii sau alții. La Chețani facem administrație publică, nu telenovele politice.


R: Care sunt proiectele de dezvoltare a comunei pe care le aveți în vedere pentru viitor?


E.F.M.: Chiar dumneavoastră ați scris că am solicitat de la MDRAP încă 5.8 milioane de lei pentru realizarea canalizării în Hădăreni și Grindeni. Tot de la MDRAP am solicitat 4 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare și dotare a Școlii Gimnaziale din Chețani. Acestea sunt trei proiecte mari, pe care dacă vom primi finanțare, vor aduce bunăstare și un nou nivel de dezvoltare în comuna noastră. Chiar în aceste zile a debutat implementarea proiectului privind amenajarea unui Centru Medical în Hădăreni, finanțat de către Compania Națională de Investiții – iată, alt proiect de dezvoltare, care stagna în birourile de la București din 2008 și pentru care a fost nevoie să mă deplasez de mai multe ori în capitală și să-i pistonez, efectiv, pe oamenii de acolo pentru a fi implementat. Pe de altă parte, avem în faza de finalizare Planul Urbanistic Zonal aferent Parcului Agro-Industrial. La Chețani avem un potențial fantastic, din punct de vedere agro-industrial, datorită solurilor fertile și al culturii fermieritului. Tocmai din acest motiv strategia comunei noastre se axează pe dezvoltarea acestei axe a industriei. Vrem să avem un Centru de Colectare Legume Fructe, vrem să avem o fabrică de produse de panificație, vrem ca la noi în comună să se dezvolte firme cu potențial agro-industrial și acest lucru se va întâmpla, deoarece avem o strategie de nișă, care va facilita dezvoltarea acestor afaceri. Pe de altă parte, în implementare avem și proiecte mai mici. Avem de finalizat vestiarele la terenul de sport din Grindeni, avem de finalizat capela mortuară din Grindeni și avem de finalizat rețeaua de apă din Grindeni și asfaltarea străzilor din Chețani. De lucru este, idei avem, bani atragem, sănătoși să fim și le vom implementa.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: