fbpx
spot_img
HomeEVENIMENTEclipsă parțială de soare, vizibilă și în România!

Eclipsă parțială de soare, vizibilă și în România!

- Advertisement -

Mâine, de la ora 13:00, în eventualitatea în care cerul va fi senin, veți putea urmări un fenomen special pe cer.

Este vorba despre o eclipsă parțială de soare, care se întâmplă atunci când orbitele Soarelui, al Lunii și al Terrei se intersectează.

ATENȚIE, nu priviți spre cer cu ochii neprotejați!

Medicii oftalmologi sunt fermi în ceea ce privește protecția ochilor în timpul eclipsei: NU trebuie să privim cu ochiul liber, sau prin tot felul de dispozitive improvizate către soare. Nici măcar ochelarii de soare nu ne pot proteja. Pentru a admira fenomenul astral, este obligatoriu să folosim ochelari cu lentile speciale pentru acest lucru.

 

”Privitul fără protecție, sau folosind improvizații, poate afecta celulele fotosenzitive de la nivelul retinei, fapt ce duce la retinopatie solară. Mai concret, scade acuitatea vizuală și se produc arsuri retiniene. Dacă se întâmplă acest lucru, nu veți simți niciun disconfort pentru că retina nu are receptori de durere. Trebuie să luați în considerare că arsurile retiniene sunt ireversibile și pot duce la pierderea completă a vederii”, spune dr. Rareș Bodnariuc, medic primar specialist chirurgie oftalmologică de la Ofta Medical Clinic.

Dacă nu aveți ochelari speciali pentru vizionarea eclipsei, o variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton. Sau, având în vedere că în România nu se va vedea decât o acoperire foarte mică (maxim 2% în Satu Mare), o puteți urmări LIVE pe canalul YouTube al NASA: https://www.youtube.com/watch?v=HMgKCOm4uOQ

Comentarii

- Advertisment -
- Advertisment -

Citește

Centenarul tradițiilor pe Valea Mureșului Superior

0
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Valea Mureșului” organizează în perioada 28-29 Iulie a XIV-a ediție a Festivalului Valea Mureșului. Comunitățile de pe Valea Mureșului se...

Comentarii

%d bloggers like this: