Discuțiile privind exploatările de balast din Câmpia Turzii au atins o nouă turnură, în această săptămână, când site-ul de știri, ariesnews.ro, coordonat de social-democratul, Petre Pop, a realizat o frântură de articol despre exploatările de balast.
„Dezastru ecologic la Câmpia Turzii! Balastierele dăunează grav mediului! Primăria ce face? Tace!”, scria autorul articolului.
Ei bine, pentru a clarifica situația, RefleqtMedia l-a contactat pe primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, pentru a vedea câte certificate de urbanism au fost emise de autoritățile locale pentru exploatări de balast sau amenajări piscicole.
„Din momentul în care am ajuns primar, am emis trei certificate de urbanism în acest sens, însă trebuie știut faptul că aceste certificate nu țin locul autorizațiilor de exploatare sau de construcție.”, a precizat Lojigan.
De altfel, nici Dorin Lojigan și niciun alt angajat al Primăriei nu este vinovat pentru exploatările de balast, devreme ce exploatarea balastului fără autorizație este INFRACȚIUNE.
Actele necesare autorizării de exploatare sunt următoarele:
„1. Certificatul de urbanism – in baza unui memoriu tehnic si a actelor de proprietate se obtine certificatul de urbanism de la primaria in raza careia este localizat perimetrul de exploatare. Acesta este actul de informare in care sunt precizate toate avizele/acordurile necesare autorizarii investitiei.
2. Avizul de ape si acordul de mediu – in baza certificatului de urbanism se fac demersurile pentru obtinerea avizului de ape si a acordului de mediu.
3. Adrese Ape, Mediu, Culte si verificarea perimetrului la ANRM – in paralel cu punctele 1 si 2 se face verificarea perimetrului in conformitate cu Legea Minelor.
4. Garantia de refacere a mediului – se inainteaza catre APM si CITANRM Anexa 5 cu lucrarile de refacere a mediului precum si planul si proiectul tehnic de refacere a mediului. Garantia pentru refacerea mediului este de cca 1 leu/mp.
5. Permisul de exploatare – se depune la ANRM documentatia pentru obtinerea permisului de exploatare cu anexele scrise aferente (aviz ape, acord mediu, adrese verificare perimetru, acord drum, anexa 5, etc.).
6. Autorizatie de mediu si autorizatie de gospodarirea apelor – dupa obtinerea permisului se face demersul pentru obtinerea celor doua autorizatii.
7. Autorizatie de constructie – ultima faza este obtinerea autorizatiei de construire in baza documentatiei DTAC intocmite de un arhitect. Pentru acesata faza este necesara rezolvarea problemelor de cadastru a terenului (daca exista), scoaterea din circuitul agricol (in baza notei de calcul realizata de OSPA), plan vizat OCPI, etc.”
Cu alte cuvinte, exploatațiile de balast din Câmpia Turzii au nevoie de foarte multe documente, în care nu este implicată Primăria, pentru a funcționa, astfel că articolul promovat de ariesnews.ro nu este altceva decât un atac politic, fără argumente și documentație jurnalistică.