Faptul că unul dintre cel mai traficat drog din România este 3mmc ar trebui să le pună serioase semne de întrebare chiar celor care-l trafichează. Asta deoarece, potrivit unei modificări legislative, pedepsele acestor traficanți se vor mări.
Potrivit unei directive europene, adoptată în acest an, mai multe substanțe psihoactive din categoria celor considerate „noi” au fost definite ca „droguri”, iar țările membre UE au ca termen-limită pentru implementarea în legislaţia naţională a noilor prevederi data de 18 februarie 2023. Astfel că, prin proiectul de lege propus zilele trecute de MAI, pentru completarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, se urmărește, practic, „armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia europeană și internațională în vigoare în domeniu”.
În funcţie de pericolul pe care îl reprezintă consumul lor pentru sănătatea publică, drogurile se împart în două subcategorii: droguri de mare risc (înscrise în tabelele-anexă I şi II din Legea nr.143/2000) şi droguri de risc (înscrise în tabelul-anexă nr. III din Legea nr.143/2000), se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul legislativ, iar toate cele cinci substanțe noi vor fi introduse în prima subcategorie, cea a drogurilor de mare risc.
Este vorba despre: 3-MMC, 3-CMC și Eutylone și Brorphine și Metonitazene.
Peste 30 de decese, în ultimii 10 ani
„Substanțele 3-MMC și 3-CMC sunt catinone sintetice cu efecte psihostimulante. Sunt derivate ale catinonei și prezintă o legătură strânsă cu metcatinona (efedronă) și mefedrona (4-metilmetcatinonă; 4-MMC), respectiv cu metcatinona și 4-clorometcatinona (4-CMC; clefedrona), având efecte psihostimulante asemănătoare cu acestea. Catinona, metcatinona, mefedrona și 4-CMC sunt reglementate în temeiul Convenției asupra substanțelor psihotrope din 1971”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Iar ambele substanțe psihotrope periculoase sunt disponibile pe piața drogurilor din UE – în general, sub formă de pulbere, dar și sub formă de comprimate, capsule sau lichid – de cel puțin 10 ani, fără să fie considerate droguri în mai multe țări membre.
„Substanța 3-MMC este disponibilă în UE cel puțin din anul 2012 și a fost detectată în 23 de state membre. După o scădere a confiscărilor efectuate în Europa între anii 2016 și 2018, se înregistrează, aparent, o reapariție a 3-MMC, în condițiile în care, în anul 2020, s-au confiscat aproximativ 740 de kilograme din această substanță, în formă de pulbere. Importurile, distribuția și consumul au continuat, însă, în anul 2021, fiind înregistrată o confiscare la scară largă a puțin peste 120 de kilograme în formă de pulbere, la o frontieră externă a Uniunii Europene. (…) Cinci state membre au raportat un total de 27 de decese cu expunere confirmată la 3-MMC. De asemenea, patru state membre au raportat 14 cazuri de otrăvire acută neletală cu expunere confirmată la 3-MMC”, detaliază inițiatorii proiectului în documentul amintit mai sus.
Iată expunerea de motive a Guvernului:
503_1664459375_Expunere de motive