fbpx
HomeDEZVĂLUIRIDoctorul, Lehel Csergo, da cartile pe fata cu privire la subfinantarile din...
spot_img
spot_img

Doctorul, Lehel Csergo, da cartile pe fata cu privire la subfinantarile din sistemul de sanatate

- Publicitate -
spot_img

Recunoscut pentru coloana sa vertebrala, dar si pentru faptul ca nu ezita sa spuna lucrurilor pe nume, cand vine vorba despre activitatea medicala, doctorul Lehel Csergo de la Campia Turzii a mai iesit public cu o luare de pozitie vis a vis de problemele din sistem.

“Raed Arafat respinge ideea ca pacienții neasigurați care se prezintă la UPU, dar ulterior se dovedește că nu reprezintă urgențe , să plătească consultația. “Pacientul nu a mers la facultatea de medicină. Nu pot pretinde pacientului să facă un triaj corect înainte să ajungă la UPU, să știe când este o urgență adevărată sau nu înainte să vină la UPU……..Nu poți să vii să spui la bolnav că te pedepsesc dacă nu ai avut o urgență.”


Ca pacient nu poți să nu fi de acord cu domnul Arafat. Par niște lucruri corecte spuse de un om responsabil. Dar să vedem cum stau lucrurile în realitate. Am să dau exemplul pe care-l cunosc cel mai bine, situația spitalului din Câmpia Turzii. Spitalul nostru nu are CPU, dar are trei camere de gardă; Medicină Internă, Chirurgie-Ginecologie și Pediatrie. La Interne se prezintă 10000 de pacienți pe an, asta înseamnă cam 800 pe lună.

Avem toate tipurile de pacienți, de la cazuri banale ce se pot rezolva și la medicul de familie- dureri de cap, de spate, amețeli, puseu hipertensiv, trecând prin cazuri mai complicate – colică renală, biliară, criză de astm, tulburări de ritm cardiac, diabet dezechilibrat și până la cele mai grave cazuri- hemoragie digestivă, AVC, edem pulmonar, infarct miocardic, disecție de aortă, embolie pulmonară, comă diabetică, intoxicații voluntare și accidentale. Nu lipsesc nici oamenii străzii, bețivii sau pacienții cu boli psihice.
Din cei 800 de pacienți aproximativ 100 se internează în spital, restul cazurilor fie se rezolvă în camera de gardă, fie pacienții sunt stabilizați și transferați în alte unități.


Și acum să vorbim despre finanțarea acestei activități. Casa decontează un caz rezolvat în camera de gardă cu 57 de lei. La nivelul spitalului nostru Casa finanțează pe lună 300 de cazuri rezolvate în camera de gardă, asta înseamnă că la Interne revin 100 de cazuri. Tradus în bani vorbim despre 5700 lei pe lună sau 190 lei pe zi sau 8 lei pe caz rezolvat! Judecați dumneavoastră dacă din 8 lei se poate rezolva o urgență medicală.


În concluzie, chiar dacă pare corect ce spune domnul Arafat, trebuie completat cu încă o frază; TOATE CAZURILE PREZENTATE LA UPU/ CPU/ GARDĂ VOR FI DECONTATE DE CĂTRE CASA DE ASIGURĂRI. Altfel tot discursul domnului Arafat este doar un populism ieftin.


Dacă decontarea ar fi una corectă poate ne-am permite și noi un spor de urgență pentru cei care rezolvă urgențele, poate ne-am permite să trimitem personalul la cursuri de urgență, poate ne-am permite o asistentă în plus care să facă triajul pecienților în sala de așteptare și ar ajuta la cazurile grave, poate ne-am permite măcar două ture la Laborator, astfel încăt să putem face analize în urgența de la ora 8 la 23, nu pâna la ora 15 cum facem acum. Poate.


Când mai treceți pe la Gardă și plecați mai mult sau mai puțin mulțumiți, gândiți-vă și la următorul aspect; statul a contribuit cu 8 lei la rezolvarea problemelor dumneavoastră de sănătate.”, a spus Csergo.

Comentarii

spot_img
- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: