3.9 C
Turda
Thursday, October 6, 2022
spot_img
HomeȘtiri TurdaDiscursul primarului Municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, cu ocazia Zilei Naționale a...

Discursul primarului Municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, cu ocazia Zilei Naționale a României

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ne aflăm în momentul în care celebrăm 100 de ani de la cel mai important eveniment din istoria românilor, Marea Unire de la 1918. Acest act a fost un deziderat de veacuri al națiunii române, devenit realitate ca urmare a eforturilor mai multor generații. Au fost în istoria românilor doi factori care ne-au ținut uniți, indiferent de situația politică: limba română și credința! Deși separați în mai multe state, românii și-au păstrat conștiința de neam, datorită acestor valori fundamentale.

Contextul internațional al anului 1918, marcat de încheierea Primului Război Mondial, a favorizat Unirea pentru prima dată a tuturor românilor, într-un singur stat național. Prima provincie românească, care a revenit acasă, a fost Basarabia, în urma deciziei Sfatului Țării de la Chișinău din 27 martie 1918. A urmat Bucovina, în data de 28 noiembrie, prin decizia unanimă a Congresului General al Bucovinei de la Cernăuți. Exemplul fraților basarabeni și bucovineni a fost urmat de românii din Transilvania. Adunați în același loc în care Marele Voievod Mihai Viteazul realiza prima Unire în anul 1599, în cetatea Alba Iuliei, delegații au votat Unirea cu România.

Unirea a fost posibilă datorită elitei intelectuale, dar și datorită aportului adus de către popor, a dorinței arzătoare din sufletul și conștiința fiecărui român. Ne amintim astăzi cu recunoștință de personalitățile turdene care și-au adus contribuția la înfăptuirea acestui deziderat, precum: Protopopul Iovian Mureșan, Preotul Nicolae Rațiu, Avocații Valer Moldovan, Augustin Rațiu și Iuliu Popescu, profesorii George Mărie și Simion Poruțiu. Aceste personalități au fost prezente la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, reprezentând comunitatea și instituțiile românești din Turda.

Libertatea noastră de astăzi a fost plătită în avans, prin sacrificiul multora dintre personalitățile care au realizat Marea Unire, persecutate apoi de regimul autoritar și dictatura care a urmat. Exemplul lor se constituie într-un model peren pentru generația de azi și cea de mâine. Mesajul meu pentru voi, dragi turdeni, în această zi atât de importantă pentru noi, este să păstrăm vii valorile care i-au ghidat pe acești eroi: patriotismul, sacrificiul și spiritul democratic! Este o zi de mare bucurie, este ZIUA MARII UNIRI! Să o cinstim așa cum se cuvine!

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: