fbpx
spot_img

Direcția Națională Anticorupție: Ca urmare a deciziei ÎCCJ privind prescripția, vor dispărea dosare cu prejudicii în valoare totală de peste UN MILIARD DE EURO!!!

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Share post:

La solicitarea reprezentanților mass media privind posibile efecte pe care Deciziile Curții Constituționale a României (CCR) nr. 297/2018, nr. 358/2022 și  Decizia pronunțată la data de 25 octombrie 2022 de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), referitoare la prescripția răspunderii penale, le-ar avea asupra dosarelor penale ale DNA (aflate în judecată și în curs de investigare), Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

 

Ca urmare a Deciziilor CCR nr. 297/2018, nr. 358/2022 și a Deciziei ICCJ din data de 25 octombrie 2022 referitoare la prescripția răspunderii penale, Direcția Națională anticorupție (DNA) a întocmit o situație estimativă privind impactul aplicării respectivei Decizii asupra dosarelor penale.

În urma analizării cauzelor penale ale DNA, a rezultat că aplicarea directă a deciziilor menționate va avea consecințe asupra unui număr de 557 cauze penale  aflate în curs de urmărire penală și în fața instanțelor de judecată.

 

În aceste  557 de dosare, în care prejudiciul estimat se ridică la 1,2 miliarde euro, iar valoarea totală a mitei și a traficului de influență se ridică la 150 milioane euro,  magistrații vor fi nevoiți să constate  încetarea proceselor penale  și înlăturarea răspunderii penale  pentru infracțiuni de corupție,  asimilate corupției și având ca obiect fraudarea fondurilor europene.

 

Situația detaliată se prezintă astfel :

Dosare aflate în curs de urmărire penală (pe rolul DNA)

  • 190 dosare
  • prejudiciu estimat 648.207.688 euro
  • valoarea totală a mitei și a traficului de influență 50.997.625 euro

 

Dosare în diferite stadii de judecare (aflate pe rolul instanțelor) de judecată, în diferite stadii

– 367 dosare

– prejudiciu estimat 561.230.056 euro

– valoarea totală a mitei și a traficului de influență 99.471.962 euro

 

 În legătură cu această situație, DNA face următoarele precizări:

 

În perioada în care au avut cauze penale în lucru, procurorii DNA au respectat prevederile legale în vigoare și au întocmit acte de întrerupere a prescripției răspunderii penale, conform Codului penal și Codului de procedură penală, începând din 1 februarie 2014 (data intrării in vigoare a noilor Coduri) și în conformitate cu Decizia  nr. 297/2018 a CCR începând cu anul 2018 (de la data intrării în vigoare a Deciziei respective).  

Concret, în considerarea Deciziei nr. 297/2018 a CCR și în conformitate cu practica ICCJ, procurorii DNA au întrerupt cursul prescripției numai ca urmare a întocmirii unor acte din categoria celor care se comunică suspecților și inculpaților  (începerea urmăririi penale in personam, punerea în mișcare a acțiunii penale, finalizarea dosarului penal cu trimitere în judecată, etc).

Procurorii DNA vor fi consecvenți în dosarele în care se va invoca prescripția răspunderii penale și vor solicita sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru a aprecia asupra concordanței deciziilor CCR, respectiv ICCJ cu normele europene și jurisprudența CJUE, care, printre altele prevăd obligația statului român de a cerceta și sancționa, într-o manieră efectivă, faptele de corupție și fraudarea fondurilor europene.

 

 

 

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

spot_img
spot_img
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Related articles

Iată DE CE profitul Salinei Turda va fi mai mic în 2023, deși veniturile vor crește

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local ,care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, la...

Cod galben de vant in judetele Cluj si Alba

Intră pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență „FII pregătit” și consultă ghidurile aflate la rubrica...

Cat timp au stat politistii in fata apartamentului in care un copil a fost omorat? IPJ TACE!

Au trecut mai bine de 8 ore de cand IPJ ALBA refuza, efectiv, sa raspunda la o intrebare...

Razie a polițiștilor la Turda

  În cursul zilei de ieri, 25 martie a.c., în intervalul orar 17.00-21.00, polițiștii rutieri, de ordine publică și...
%d bloggers like this: