spot_img
spot_img

Dinamizarea semnificativă a industriei românești, motorul accelerării creșterii economice

spot_img

Date:

Share post:

spot_img

 

 

    Este evident că măsurile luate de către guvernul PNL au avut un impact pozitiv, fapt confirmat cu prisosință în evoluția economiei naționale, îndeosebi în dinamica sectorului industrial. Industria are componenta cea mai mare din PIB, cu o pondere de peste 20%, dar este și unul dintre cei mai semnificativi exportatori ai României, deținând trei sferturi din exporturile de bunuri.

 

   Informațiile oficiale arată că industria a fost unul dintre sectoarele care au dat tonul revenirii economiei, cu o contribuție la evoluția PIB de 0,3% în primul trimestru din acest an. De asemenea, o majorare însemnată s-a înregistrat și în ceea ce privește investițiile, ce au avut un aport de 2% din PIB în primele trei luni din 2021. Cifrele foarte bune din sectorul industrial (producție, vânzări, comenzi noi) indică o accelerare considerabilă a creșterii economice. 

 

   Relevant este că Banca Națională a României a confirmat trendul ascendent al economiei din trimestrul doi al acestui an, apreciind evoluțiile deosebit de dinamice din domeniul construcțiilor și al producției industriale, mai ales în ceea ce privește activitatea industriei prelucrătoare.

 

 

 

 

 

    Astfel, producția industrială, cel mai important indicator al industriei, a crescut în primele șase luni cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) indică industria prelucrătoare, cu un plus de 17,8%, precum și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, cu un plus de 12,9% față de prima jumătate a anului trecut, ca fiind principalele surse ale acestui progres semnificativ.

 

   În primul semestru din 2021, cifra de afaceri din industrie pe total, care include piața internă și piața externă, respectiv vânzările din industrie, a crescut cu 26%, comparativ cu primul semestru din anul trecut, grație majorărilor produse de industria prelucrătoare (+26,4%) și industria extractivă (+12,6%). De asemenea, în luna iunie 2021, cifra de afaceri din industrie pe total a crescut atât față de luna precedentă cu 5,8%, cât și față de iunie 2020 cu 28,7%. Totodată, în luna iunie 2021 producția industrială a crescut față de mai cu 3,1%, iar raportat la iunie 2020 a fost mai mare cu 11,6%.

 

   Remarc, în consecință, perspectivele încurajatoare ale industriei românești de a avansa și mai mult în viitoarea perioadă, nivelul noilor comenzi fiind dătător de speranțe în acest sens. Doar în primele șase luni din acest an comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 29,1% față de perioada similară a anului trecut. 

 

   Aceste cifre nu sunt doar simple date statistice, ci reprezintă eforturile Guvernului PNL de a îmbunătăți situația economică generală a țării după impactul negativ al pandemiei, prin susținerea mediului de afaceri de a-și reveni în urma crizei.

 

 

 

Deputat PNL Cluj,

 

CRISTINA BURCIU

 

 

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Ce trebuie să cumpere nașa la botez în 2022? Este obligatoriu să facă asta!

Nașa este una dintre cele mai importante persoane pentru bebelușul care urmează să fie creștinat. Totuși, există o...

În 29 iunie 2022, de Ziua Internațională a Dunării, Avram Iancu înoată 12 ore în beneficiul copiilor speciali ai Asociației CONIL

Râul Dâmbovița devine miercuri, 29 iunie 2022, începând cu ora 9:00, locul în care Avram Iancu pornește un...

Potop pe capul administratorilor de firme – se lasă cu dosare penale!

Sute de mii de patroni români se pot trezi cu dosare penale, pe fondul unor datorii către stat....

Cât de rău o ducem, cu adevărat? Veniturile medii pe gospodărie au crescut anul trecut

Veniturile totale, în termeni nominali, au fost anul trecut, în medie, de 5.683 lei lunar pe gospodărie şi...
spot_img

Contul de economii Junior Centenar, o oportunitate pentru creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor noştri

Începând cu anul viitor, fiecare copil de până la 18 ani va primi din partea Guvernului o primă de stat în valoare de 600...
%d bloggers like this: