spot_img
spot_img

Deputatul PSD Cristina Burciu susține la Guvern doleanțele logopezilor clujeni

spot_img

Deputatul social democrat Cristina Burciu continuă să susțină doleanțele logopezilor clujeni, adresând în acest sens o interpelare parlamentară ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pe subiectul modificării legii salarizării.
Parlamentarul a supus atenției conducerii Ministerului Sănătății solicitarea logopezilor din județul Cluj de modificare a legislației salarizării, având în vedere că, potrivit memoriului trimis de către Psiholog Doctor Profesor Logoped Principal Lupu Ramona, această categorie profesională a fost discriminată prin Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice


„În Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la Anexa II Capitolul I, punctul 2, la nr. crt. 5-6-7 apare specialitatea LOGOPED, după cum urmează:
Logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social; principal, Logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social, respectiv Logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social; debutant.
Logopezii fac parte integranta din ECHIPA MULTIDISCIPLINARA care oferă alături de medici servicii de sănătate mintală. Aceștia abordează cazurile care se adresează spitalelor, atât de copii, cât și de adulți. Fără logopezi, kineteoterapeuți și asistenți sociali lipsesc verigi importante din procesul care duce la reușita în intervenția complexă medicală, psihologică, terapeutică, pedagogică. Fără aceștia, medicii ar fi sufocați cu sarcini care nu le sunt specifice – vezi intervenția în caz de Afazie, spre exemplu. Fără aceștia, costurile și durata terapiilor ar crește exponențial. Cheltuielile de spitalizare și de tratament ar fi mult mai mari în situația în care cazurile nu ar fi abordate în același timp de toți membrii echipei multidisplicinare – medici, psihologici, logopezi, asistenți sociali, kinetoterapeuți, ergoterapeuți.


Logopezii se ocupa de tulburări de limbaj/vorbire – dislalii, dislexo-disgrafii – acum numite TULBURĂRI SPECIFICE DE ÎNVĂȚARE, pentru care Legea învățământului are și o modificare prin Legea 6/2016, care aduce completări Legii educației naționale 1/2011, și care presupune ca SPECIALISTII SĂ PUNA DIAGNOSTICUL ACESTEI TULBURĂRI – afazii, ca urmare cel mai frecvent a atacurilor vasculare cerebrale – balbâiala, rinolalie, etc.).


Aceștia, LOGOPEZII, reglementați legal prin Legea Psihologului 213/2004 sub denumirea de psihopedagogi în psihopedagogie specială la Comisia de psihologie școlară, educaționala și vocațională, prestează servicii de sănătate mintală în aceeași măsură, în aceleași condiții și cu aceleași riscuri ca și categoriile de la punctele 1-4, respectiv 11-14. În aceleași condiții de muncă, cu aceleași riscuri se confruntă și asistenții sociali și kinetoterapeuții.


Rugămintea mea este ca și Logopezii sa fie luați în considerare și trecuți în proiectul de Lege privind Ordonanța de urgență a Guvernului nr 41/2018 pentru modificarea și completarea Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Întrucât, așa cum am spus mai sus, fără echipă multidisciplinară nu avem rezultate corespunzătoare, solicit adăugarea și a colegilor kinetoterapeuți și asistenți sociali în proiectul menționat mai sus.


Menționez că numărul Logopezilor, al Kinetoterapeuților și al Asistenților sociali din Spitale și Centre de sănătate mintală este extrem de subdimensionat, motiv pentru care la o analiză financiară aceștia nu ar reprezenta un efort exagerat pentru buget”, se arată în cererea logopezilor clujeni.


Având în vedere memoriul prezentat, deputatul Cristina Burciu a solicitat ministrului Sorina Pintea să formuleze un răspuns și punctual să comunice cadrul legal de rezolvare a celor semnalate.

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 8 februarie 2019

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Nu, mai bine, nu se deschidea Piața Mureșului? Că oricum e goală!

În cei doi ani de pandemie pe care i-am...

Ce ne recomandă Prefectura Cluj în minivacanța de 1 decembrie?

De Ziua Națională a României, Instituția Prefectului – Județul...

🔝Încă două succese administrative pentru dezvoltarea Municipiului Câmpia Turzii

  ✅În această săptămână, domnul primar, Dorin Nicolae LOJIGAN, a...

Încep lucrările, cu fonduri europene, la Parcul Obeliscului din Turda

Astăzi a fost predat amplasamentul de începere a lucrărilor...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Premiu special obținut de Patricia Pruneanu, la concursul de „Miss” de la Bușteni

După cum RefleqtMedia vă anunța săptămâna trecută, Patricia Rebeca Pruneanu, fiica...

Provocarea VERII: RENUNȚI ȘI CÂȘTIGI – Campanie AntiFumat

„Renunți și câștigi” este o campanie de promovare a...

Bebelusul din Campia Turzii nascut prematur incepe sa se simta mai bine

Anuntul a fost facut de mama bebelusului, Adelina Padurean...

Gestionarea parcărilor de reședință din Câmpia Turzii, revitalizată în 2019

Administrația locală a Municipiului Câmpia Turzii, prin Serviciul Public...

Cristina Burciu: Buget dublu pentru Educație din 2023

Conducerea Ministerului Educației a solicitat dublarea bugetului Educației pentru...
spot_img
spot_imgspot_img

Breaking news: Contract de finanțare de 7 miliarde de lei vechi semnat de Primăria Luna

Ieri s-a semnat un contract de finanțare în valoare de 7 miliarde de lei vechi, care este vital pentru dezvoltarea satului Luncani, din comuna...

Cea mai mică rată de incidență COVID-19 din ultimele 2 luni, la Turda

Măsurile de reziliență și securitate biologică întreprinse atât de Primăria Turda, cât și de Spitalul Municipal și nu în ultimul rând, de Guvernul României...

Da Vinci Live: Alternative Educaționale în Perioada COVID-19

Din păcate nu ne mai vedem o perioadă ? #distanțaresocială și, mai mult de atât, urmează operioadă grea pentru umanitate: economic, social, psihologic, medical... Acesta...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: