27.3 C
Turda
Friday, August 12, 2022
spot_img
HomeCluj NewsDaniel Buda: „Daea a pierdut pariul cu oaia”

Daniel Buda: „Daea a pierdut pariul cu oaia”

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

O concluzie amară după cele trei zile petrecute în Irlanda. De ce?! Simplu! 4,7 euro pe kg de miel în Irlanda față de 1,2 euro pe kg de miel în România reprezintă expresia incompetenței și incapacității acestui ministru de a face ceva pentru sectorul de ovine Și, implicit, falimentul acestui sector. Rușinoasă diferența de preț. Te intrebi de ce oare românașul este atât de bătut de soartă cu guvernanți atât de lipsiți de viziune?! De ce oare nimeni nu a făcut nimic să avem și noi acces la o astfel de piață? Măcar de ar fi fost 2 euro dacă nu 4,7. Te ia “cu capul“ când îl auzi pe Daea prin piețe și oboare plângând de mila fermierilor, fără să facă însă mare lucru pentru aceștia. Dacă mai punem la socoteală faptul câ fermierii din Irlanda au la dispoziție 6 scheme de sprijin începând cu bunăstarea, etc, etc, vei vedea că de fapt este mai mult decât rentabil să crești oi în Irlanda. Statul se implică în cercetarea acestui sector finanțând serios noile provocări din domeniu, punând un accent deosebit pe transferul de rezultate în tere. La o simplă asociație sunt înscriși peste 8000 de fermieri crescători de oi. Fiecare are acces în timp real la rezultatele cercetării, fie că vorbim de medicamente, furaje, sisteme de întreținere care pot fi implementate cu succes în orice loc. Iar asta nu este destul! Statul susține financiar un model de fermă mixt, de creștere a oilor și a vacilor, unde fermierii pot merge să vadă în realitate rezultatele cercetării dar și faptul că “se poate”! Chiar dacă și ei au o problemă cu forța de muncă, despre care o să mai vorbim, diferențele sunt de la cer la pământ.

România se clasează pe locul 3 la nivel european în ceea ce privește efectivele de ovine, cu 9,8 milioane de capete dar problemele reale ale fermierilor nu au fost niciodată tratate cu seriozitate de Guvernul PSD-ALDE și în special de prim-baciul național, ministrul Petre Daea, cel care a ridicat oaia românească la rang de “statuie vie” însă doar la nivel declarativ. Și asta nu doar pentru că fermierii români sunt departe de nivelul subvențiilor pe care le primesc alți fermieri din statele UE, dar lipsa abatoarelor și a centrelor de sacrificare fac ca fermierii să își arunce pe câmp animalele bolnave sau moarte, lâna este arsă la marginea drumurilor în lipsa centrelor de colectare și, mai grav, exporturile de ovine prin portul Constanța sunt puse în pericol din cauza Pestei Porcine Africane. Vor rămâne fermierii pe cap cu sute și mii de miei într-un an în care producerea furajelor a fost extrem de dificilă. Iar oaia nu e mașină să o lași fără benzină. Să ne ferească Dumnezeu de Pesta Micilor Rumegătoare, boală care afectează oile și caprele prin Bulgaria, pentru că atunci, sectorul creșterii ovinelor ar fi pus definitiv pe butuci, alături de cel al cărnii de porc.
Până una-alta, îi recomand ministrului Daea un schimb de experiență cu omologii din Irlanda. Dacă va știi sa tacă și să asculte, nu să vorbească într-una ca o moară stricată, în mod cert ar avea ce să învețe și, mai ales, ce să transpună la nivel național.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: