spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Cum reușește Municipiul Câmpia Turzii să aibă cea mai mică incidență din mediul urban al județului? Mărturii din linia 1 luptei pentru viață!

Municipiul Câmpia Turzii reprezintă, cu succes, paradoxul actualului val pandemic, în județul Cluj.

În plin val 4 al pandemiei de COVID-19, Câmpia Turzii reușește ceea ce niciun alt oraș din județ nu poate, să aibă cea mai mică incidență de infectări.

Cu doar 87 de cazuri active, rata de incidență la Câmpia Turzii este de 3.18‰, dar … care este secretul?

„La Centrul de Vaccinare Câmpia Turzii se vaccinează câte 150 de oameni în fiecare zi”, ne spune Dorin Lojigan – cel care, prin eforturi coordonate, a ținut Centrul de Vaccinare activ chiar și în cele mai „grele” perioade – când lumea aproape că nu se mai vaccina.

Cât privește munca pe care o duc medicii și personalul auxiliar din Spitalul „Dr. Cornel Igna”, deși ambele etaje ale spitalului, adică și fostul compartiment de îngrijiri Paleative și secția „Interne” sunt pline de pacienți COVID-19, personalul face față.

„Oamenii luptă cu moartea. Avem medici și asistente care stau și câte 12 ore echipați în combinezon. Nu-i lăsăm, nu-i lăsăm pe pacienți să cadă pradă morții. Când avem cazuri grave, telefonăm urgent la Cluj, Dej, Turda, Gherla, Satu Mare … chiar și la Sibiu am dat telefon pentru a transfera pacienți”, ne spune una dintre asistentele secției „Interne”, care a dorit să rămână sub protecția anonimatului.

Spitalul este „actualizat” tot timpul, pentru că în fiecare zi se execută noi și noi lucrări de reparații și modificări fie în saloane, fie pe holuri. Oamenii muncesc, iar managerul supraveghează situația.

„Domnul Antal poate nu este cel mai popular om din lume … dar este un om harnic. A fost bolnav cu COVID-19, recent, și chiar bolnav fiind se îngrijea și se interesa de situația din spital”, ne confirmă aceeași sursă.

Iată cum, printr-un efort comun: autorități-medici-populație, Câmpia Turzii încă rezistă în fața pandemiei.

Totuși, primarul Municipiului nu se culcă pe o ureche și-și îndeamnă concitadinii să se vaccineze.

„În momentul în care ai o unealtă care să-ți rezolve o problemă și nu o folosești … ești inconștient sau îți place să-ți complici singur viața. Eu m-am vaccinat cu lotul acela controversat de AstraZeneca … și iată-mă, sunt teafăr, sunt sănătos și sunt imunizat. Îi îndemn pe toți aceia care-și iubesc viața și pe cei dragi să se imunizeze. Nu mai credeți toate poveștile, oameni buni. Vaccinul FUNCȚIONEAZĂ, este SIGUR, este GRATUIT și ne poate salva viețile.

Eu, dacă am nevoie să-mi repar cămașa, mă duc la croitor, dacă am nevoie să-mi repar pantofii, mă duc la pantofar, iar dacă medicii – prieteni de-ai mei și cunoscuți – s-au vaccinat și mi-au spus că este „safe”, atunci și eu m-am vaccinat”, confirmă Dorin Lojigan.

Iar afirmațiile primarului sunt reale. Din totalitatea persoanelor spitalizate cu COVID-19 la „Dr. Cornel Igna”, 90% au fost nevaccinate.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img