fbpx
spot_img

Cum angajezi cetățeni ucraineni, din punct de vedere legislativ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Share post:

În aceste zile, ne bucurăm că mobilizarea românilor pentru a ajuta ucrainenii care au ajuns în țară este foarte mare. În acest context, BestJobs se alătură inițiativei prin postarea gratuită a anunțurilor care se adresează cetățenilor ucraineni cu eticheta Ukrainian friendly job

Pe lângă aceasta, mai jos îți prezentăm ce prevede legislația pentru a angaja cetățenii ucraineni în România și care sunt documentele necesare și pașii de urmat pentru a realiza acest lucru.

Ce spune legea despre angajarea ucrainenilor, în România?

Ordonanța de Urgență nr. 20 / 7 martie 2022 aduce niște prevederi despre dreptul la muncă, dar și educație și asistență socială pentru refugiații ucraineni în România. 

Ordonanța stabilește reguli speciale pentru încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni:

  • cetățenii ucraineni pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare (practic, pentru ca excepția să se aplice, nu mai este necesar că durata contractului de muncă să fie limitată la 9 luni, cum prevăd regulile generale);
  • cetățenilor ucraineni li se prelungește dreptul de ședere în scop de muncă (la expirarea primelor 90 de zile ulterior intrării pe teritoriul României), fără obligativitatea obținerii unei vize de lungă ședere pentru angajare în muncă;
  • cetățenii ucraineni care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate necesare ocupării unui loc de muncă, se pot încadra în muncă în baza unei declarații pe propria răspundere a acestora că îndeplinesc condițiile de calificare profesională și experiență în activitate necesare ocupării locului de muncă respectiv și nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea în cauză. Angajarea se poate face în aceste condiții doar pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire ulterioară cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an. Această excepție nu se aplică însă profesiilor reglementate, cum ar fi cea de medic, medic dentist, farmacist, arhitect și altele asemenea.
  • Prin această declarație ei își asumă că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați şi că nu au antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.

Aceste reguli speciale se vor aplica doar cetățenilor ucraineni intrați legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România (respectiv statutul de refugiat sau statutul conferit prin protecția subsidiară). 

În situația în care angajatorii din România doresc să încadreze în muncă persoane cu cetățenia din Ucraina, au această posibilitate urmând o procedură simplificată și presupune doar obținerea NIF-ului (Numărului de Identificare Fiscală) fără să fie necesară obținerea unui aviz de muncă.

Pentru o perioadă de 9 luni persoane fizice provenind din Ucraina, Republica Moldova sau Serbia pot fi încadrați în muncă în baza unui contract de muncă întocmit conform Codului Muncii. Acest lucru presupune ca valoarea salariului să fie cel puțin egală cu salariul minim brut garantat în plată, iar contractul va fi înregistrat în Revisal. Este necesar Numărul de Identificare Fiscală pentru depunerea declarației privind venitul, impozitul pe venitul din salarii și contribuțiile sociale obligatorii – Formular 112.

Care sunt pașii pe care trebuie să-i faci, ca angajator?

Dacă vrei să angajezi cetățeni ucraineni în compania ta, pe teritoriul României, ai nevoie să parcurgi câțiva pași simpli:

Verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale

Pentru a angaja un cetățean ucrainian în România, înainte de semnarea contractului de muncă, este nevoie să realizezi verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale prin modalitățile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern.

Pregătirea documentelor necesare

Pentru a angaja un cetățean ucrainian în România, ai nevoie de următoarele documente: 

  • Carte de identitate sau pașaport al persoanei pe care vrei să o angajezi
  • Declarație pe proprie răspundere pe care o puteți completa împreună, la sediul companiei angajatoare
  • Contractul individual de muncă
  • CV-ul candidatului (dacă este cazul)
  • Fișa de post a locului de muncă
  • Documente care probeze calificarea profesională, dacă angajezi pe următoarele funcții: medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar, arhitect.

Perioadă de probă

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere.

 

Model declarație pe propria răspundere

Uite cum arată declarația pe propria răspundere pe care cetățenii ucraineni trebuie să o completeze:

Declaratie pe proprie raspundere - Ucraineni pdf

Vrei să angajezi cetățeni ucraineni pe teritoriul României?

Postează un anunț gratuit pe BestJobs. Intră în pagina campaniei, înscrie-te în formularul de pe website și un accoun

spot_img
spot_img
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Related articles

Întrerupere furnizare apă potabilă în municipiul Turda 

Compania de Apă Arieş anunță întreruperea furnizării apei potabile în data de 20.03.2023 între orele 13.00 – 16.00,...

PERCHEZIȚII LA O GRUPARE CARE DISTRIBUIA DROGURI ÎN ȘCOLI

Astăzi, 20 martie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurorii Direcției de Investigare...

A refuzat recenzarea, din motive religioase si s-a ales cu amenda

Un bărbat din orașul Sebeș, județul Alba, a refuzat anul trecut recenzarea, invocând motive religioase. Poziția sa i-a adus...

Stirea cititorului: M-am saturat de Directia de Asistenta Sociala Turda

Am tot evitat sa fac o postare. Dar m-am săturat categoric, ca Primăria Turda în frunte cu Directia...
%d bloggers like this: