În timp ce autoritățile locale turdene omagiau Ziua Imnului Național, prin discursuri și evocări ale eroilor neamului românesc, Dana Deac – onorabila din fruntea Bibliotecii Teodor Murășanu – aducea elogii unui criminal ungur!
Informația a fost publicată de jurnalistul, Emil Hălăștuan, în Actualitatea de Arieș.
„Deși directorii și șefii diverselor servicii, compartimente și instituții din subordinea Primăriei Turda au participat la sărbătorirea, consacrată prin lege a Imnului Național al statului român, reprezentanta bibliotecii publice turdene, Dana Deac, a apreciat că ”turul literar ghidat” organizat la casa memorială Petőfi Sándor are o importanță ce justifică organizarea evenimentului aproape concomitent cu ceremonia dedicată sărbătoririi Imnului Național, la care au participat, așa cum se și cuvenea, reprezentanții autorităților publice locale, în frunte cu primarul Turzii, Cristian Matei.
Desfășurarea turului literar ghidat, în fapt o comemorare a poetului maghiar Petőfi Sándor, la concurență cu sărbătorirea Imnului național al României reprezintă o batjocorire a memoriei tuturor victimelor atrocităților săvârșite de maghiari în Transilvania, cu prilejul Revoluției din 1848-1849. Organizarea comemorării într-o altă zi decât cea în care românii își cinstesc Imnul național ar fi reprezentat un act de decență, pe care, din păcate, reprezentanții comunității maghiare din Turda l-au ratat. ”, se arată în articolul din Actualitatea de Arieș.
Dar … de ce este evocarea lui Petofi un afront la adresa românilor?
„Dar Petőfi Sándor ”nu s-a oprit la îndemnuri lirice la asasinat. A participat (în calitate de maior), în fruntea detaşamentelor comandate de Bem, la aplicarea în practică a propriilor îndemnuri. Militarii conduşi de el au la activ: asasinarea a 7 ţărani români la Sărmaş; 19 la Albeşti; 8 români în satul Caşva, comuna Gurghiu; 17 români în comuna Chirileu (Sânpaul); 5 români în satul Cerdhid, comuna Aţintiş; 5 români în comuna Ungheni; 25 de români la Deneş; 19 români la Galeşti; 13 la Giuluş, comuna Ogra; 21 la Ibăneşti; 15 la Lechinţa de Mureş; 15 la Luduş; 8 la Lueriu, comuna Suseni; 7 la Lunca; 31 la Miheşu de Câmpie; 11 la Mihăşel, comuna Crăieşti; 3 la Nadeş; 3 la Orosia, comuna Cuci; 7 la Petea, comuna Band; 25 la Răzoare; 4 la Sovata; 12 la Sărmăşel; 15 la Suplacu; 5 la Valea Izvoarelor; 6 la Valea Largă; 17 la Vânători; 25 la Vidrascău, comuna Ungheni; 13 la Viişoara; 11 la Zau de Cămpie ş.a.. Documentar sunt înregistrate 354 victime din 28 de localităţi, doar în urma acţiunilor soldaţilor conduşi de Petőfi Sándor.”, scrie același, Emil Hălăștuan, în ziarul său.
Rușine, Biblioteca Municipală Teodor Murășanu!
RUȘINE, Dana Deac!