26 C
Turda
Friday, August 12, 2022
spot_img
HomeȘtiri TurdaCristina Burciu:"Stop violenţei psihologice în şcoli!"

Cristina Burciu:”Stop violenţei psihologice în şcoli!”

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Comportamentele legate de violenţa psihologică (bullying) în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale vor fi interzise şi pedepsite de un nou act normativ, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi zilele trecute de Camera Deputaţilor.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii învăţământului nr.1/2011, prin înfiinţarea unor compartimente de consiliere parentală pentru elevii care au săvârşit acte de violenţă psihologică, astfel încât cei implicaţi să poată beneficia de evaluare şi asistenţă psihologică de specialitate.

Potrivit actului normativ, Violenţa psihologică – bullying este „acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, în mod constant şi repetat, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile persoane, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”.

Studiile de specialitate indică faptul că ţara noastră ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte numărul cazurilor de violenţă psihologică-bullying, un fapt în măsură să îngrijoreze toţi factorii implicaţi.
Efectele acestui fenomen sunt distructive pentru copiii-victime, acestea manifestându-se prin dispariţia încrederii în sine, scăderea randamentului şcolar, abandonarea studiilor sau, mai grav, depresii şi chiar cazuri de suicid.

În aceste condiţii, combaterea violenţei psihologice este o obligaţie a statului şi a instituţiilor responsabile, prin măsuri clare de prevenire şi interzicere a săvârşirii acestor comportamente nefireşti.

Am votat această iniţiativă legislativă deoarece este foarte important ca toţi elevii şi copiii noştri să înveţe, încă din primele zile de şcoală, că trebuie să se bucure de respect, iar integritatea lor fizică, emoţională, precum şi demnitatea, le sunt protejate şi apărate prin legislaţie. Unităţile de învăţământ din România au fost deseori scenele unor adevărate tragedii, iar violenţele psihologice şi de limbaj s-au transformat nu de puţine ori în acte de violenţă fizică, unele chiar extreme.
În calitate de mamă, sunt convinsă că niciun părinte nu poate accepta ca propriul copil să fie jignit, umilit, agresat, înjurat, exclus din comunitate sau chiar bătut.

Sunt încrezătoare că şi colegii senatori vor avea aceeaşi opinie pe marginea acestei propuneri, în aşa fel încât intervenţia împotriva violenţei psihologice să fie cât mai curând pusă în aplicare.

Deputat PSD Cluj,
CRISTINA BURCIU
8 noiembrie 2018

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: