spot_img
spot_img

Cristina Burciu:”Deputatul PSD Cristina Burciu a prezentat ministrului Sănătății solicitarea specialiștilor din sănătatea clujeană de deblocare a posturilor”

spot_img

Deputatul social democrat Cristina Burciu continuă să reprezinte interesele specialiștilor din sănătatea clujeană, solicitând printr-o interpelare parlamentară adresată ministrului Sănătății, Sorina Pintea, deblocarea posturilor de psiholog clinician, psihoterapeut și logoped din unitățile sanitare din județul Cluj.
„Specialiștii din sistemul de sănătate al județului Cluj vă solicită, prin intermediul meu, deblocarea posturilor de psiholog clinician, psihoterapeut, logoped, cu precădere în Spitalele de psihiatrie și Centrele de sănătate mintală, și nu numai, pentru asigurarea serviciilor de sănătate mintală de calitate și la nivel european”, a subliniat parlamentarul PSD, în documentul trimis conducerii Ministerului Sănătății.
Potrivit memoriului prezentat ministrului Sorina Pintea, „conform Ordinului nr. 1224 din 16 septembrie 2010 privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenţa medicală spitalicească, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.778/2006 privind aprobarea normativelor de personal la Anexa Nr. 1, pct. B, 2. c) secţii şi compartimente de bolnavi psihici, de neurochirurgie, de neuropsihiatrie infantilă şi de oncologie număr de paturi la un post de 1 psiholog, logoped, sociolog este cuprins între 70-90, iar la pct. B, 2. d) chirurgie maxilo-facială şi chirurgie funcţională, ORL număr de paturi este de 40-60 tot la același UN SINGUR psiholog, logoped, sociolog. Aceste intervale sunt cele mai mici, motiv pentru care le-am prezentat aici, însă în alte categorii de spitale normarea este și mai deficitară”.
Petenții mai susțin că respectiva schemă de personal este MULT SUBDIMENSIONATĂ în condițiile în care:
„Psihologul trebuie să realizeze o evaluare complexă a proceselor psihice tuturor beneficiarilor care se adresează spitalului; Psihologul TREBUIE să realizeze ședințe de terapie, psihoterapie sau consiliere, cel puțin săptămânale, pentru a avea un demers eficient, după cum demonstrează studiile în domeniu – vezi protocoalele de intervenție; Logopedul evaluează și intervine la nivelul limbajului și personalității – cel puțin o dată sau de mai multe ori pe săptămână la un caz singular – spre exemplu AFAZIILE post AVC într-o creștere exponențială cu scăderea vârstei la care acestea apar!; Atât psihologul cât și logopedul pot face terapie de grup NUMAI ÎN CAZUL ÎN CARE grupele sunt alcătuite din persoane cu simptomatologie extrem de similară – ceea ce practica ne arată ca NU ESTE CAZUL – fiecare caz e unic – vezi comorbidități, vezi nevoia de a PERSONALIZA TRATAMENTUL; În spitalele de psihiatrie ACESTA ESTE SPECIFICUL și OBIECTUL MUNCII – modificarea cognitivă, comportamentală și emoțională care determină creșterea FUNCȚIONALITĂȚII și a REINSERȚIEI SOCIO-ECONOMICE a PACIENȚILOR, obiectivul final al tratamentului; În momentul pensionării unui psiholog sau logoped postul acestuia a fost blocat, așadar nu s-a scos la concurs și sunt secții fără psiholog sau fără logoped, ceea ce este inadmisibil în România zilelor noastre. Dorim organizarea de concursuri pentru posturile rămase neocupate la momentul pensionării colegilor de pe posturile de psiholog clinician, logoped, kinetoterapeut, asistent social, care apar în organigramele existente și SUPLIMENTAREA organigramelor existente. Solicităm suplimentarea acestora MAI ALES în spitalele de PSIHIATRIE și Centrele de sănătate mintală, atât adulți cât și copii și adolescenți. Nu se pot oferi servicii de calitate cu un singur psiholog la 90 de paturi și chiar fără niciun logoped în spitatele de neurologie sau în spitalele de recuperare. Procesele psihice și limbajul sunt ESENȚIALE pentru SĂNĂTATEA UMANĂ!”.
„Logopezii fac parte integranta din ECHIPA MULTIDISCIPLINARA care oferă alături de medici servicii de sănătate mintală. Aceștia abordează cazurile care se adresează spitalelor, atât de copii, cât și de adulți. Fără logopezi, kineteoterapeuți și asistenți sociali lipsesc verigi importante din procesul care duce la reușita în intervenția complexă medicală, psihologică, terapeutică, pedagogică. Fără aceștia, medicii ar fi sufocați cu sarcini care nu le sunt specifice – vezi intervenția în caz de Afazie, spre exemplu. Fără aceștia, costurile și durata terapiilor ar crește exponențial. Cheltuielile de spitalizare și de tratament ar fi mult mai mari în situația în care cazurile nu ar fi abordate în același timp de toți membrii echipei multidisplicinare – medici, psihologi, logopezi, asistenți sociali, kinetoterapeuți, ergoterapeuți. Așadar, cu cât numărul personalului din echipa multidisciplinară este mai mare, cu atât spitalizarea și, implicit, costurile pentru aceasta, scad”, se mai arată în petiția specialiștilor din unitățile sanitare ale județului Cluj. În asentimentul acestora sunt TOȚI colegii de breaslă din spitatele și centrele de sănătate mintală, dar și din alte structuri medico-sanitare din întreaga țară. Situația este similară, din păcate”, se mai arată în memoriu.
Având în vedere situația prezentată, Cristina Burciu a cerut ministrului Sănătății să prezinte un răspuns în conformitate cu cele solicitate de către specialiștii din sistemul de sănătate al județului Cluj.

Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 25 februarie 2019

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Nu, mai bine, nu se deschidea Piața Mureșului? Că oricum e goală!

În cei doi ani de pandemie pe care i-am...

Ce ne recomandă Prefectura Cluj în minivacanța de 1 decembrie?

De Ziua Națională a României, Instituția Prefectului – Județul...

🔝Încă două succese administrative pentru dezvoltarea Municipiului Câmpia Turzii

  ✅În această săptămână, domnul primar, Dorin Nicolae LOJIGAN, a...

Încep lucrările, cu fonduri europene, la Parcul Obeliscului din Turda

Astăzi a fost predat amplasamentul de începere a lucrărilor...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

SRI în alertă – un spital din Transilvania ar putea fi aruncat în aer!

Poliția Română și Serviciu Român de Informații sunt în...

Dorin Lojigan: ????????? ???????????? ??? ???? ???????? ?? ?????? ??????! (PE)

În 2019, Dorin Lojigan afirma că atragerea de fonduri...

Copii idioți, cu glume proaste! APEL FALS LA 112

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Reghin au luat ieri,...

Campanie de eradicare a vulpilor, la Luna

După ce mai mulți luneni au reclamat la primărie...
spot_img
spot_imgspot_img

Spitalul Modular de la Lețcani a operaționalizat primele 24 de paturi ATI

Sub coordonarea colonelului medic Daniel Ionuţ Derioiu, la Spitalul Modular de la Lețcani, județul Iași, s-au operaționalizat pe13 octombrie, 24 de paturi ATI.   Pentru susținerea...

Primăria Comunei Viișoara anunță că a ales o soluție inteligentă de digitalizare a serviciilor instituției și a implementat Avansis Mobile, o aplicație mobilă integrată...

Prin aplicația Avansis Mobile cetățenii din Viișoara își pot plăti obligațiile, pot solicita și consulta documente sau pot face programări la administrația locală și...

Progresul Boian își menține invincibilitatea în Liga 5

Progresul Boian rămâne liderul incontestabil al Ligii a 5-a și după etapa din acest week-end. După un 7-1 mai mult decât convingător, pe teren propriu,...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: