spot_img
spot_imgspot_img
Stiri - nationalCristina Burciu: Ziua Internațională a Cărții 2023 - România, citește!

Cristina Burciu: Ziua Internațională a Cărții 2023 – România, citește!

Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor, precum și Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor publice, ambele celebrate în 23 aprilie, trebuie să aibă o conotație mult mai importantă pentru români. În această idee, forul legislativ și-a manifestat public dorința privind creşterea exponenţială a numărului oamenilor, şi în special al copiilor, care citesc şi sunt preocupaţi de lectură. Pentru materializarea acestui demers, am votat legea prin care s-a instituit „Anul Cărţii” în România, act normativ ce prevede derularea unor activităţi stimulative, mai ales în rândul elevilor, în scopul îndreptării atenţiei acestora spre a citi şi a se informa cu ajutorul cărţilor.

Cel mai important punct al legii a fost lansarea Programului naţional „România citeşte”, derulat în toate unităţile şcolare din ţară, ce presupune organizarea săptămânală de activități literare în scopul încurajării lecturii, precum și a unor întâlniri bianuale ale elevilor cu scriitori români contemporani, de anvergură naţională sau locală, care să le citească copiilor fragmente din propriile creaţii literare.

        Potrivit studiilor sociologice, în România a scăzut drastic în ultima perioadă numărul persoanelor pasionate de citit. Rezultatele cercetării au relevat un fapt extrem de îngrijorător, respectiv că 22% dintre români nu citesc deloc cărţi, şi doar unul din cinci a citit o carte în ultimul an. Acelaşi studiu a mai dezvăluit și realitatea că adulţii cumpără din ce în ce mai puţine cărţi, iar cele achiziţionate pentru copii sunt aproape exclusiv necesare școlii.

După ce s-au confruntat cu aceeaşi situaţie privind diminuarea interesului copiilor şi tinerilor faţă de cărţi, mai multe ţări europene au declanşat campanii naţionale de promovare a lecturii şi literaturii. Aceste campanii au avut succesul scontat, atât prin majorarea considerabilă a dorinţei tinerilor şi elevilor pentru citit, cât şi prin creşterea generală a calităţii sistemului educaţional din aceste ţări.

Ziua cărților și a bibliotecilor este un bun prilej de a mulțumi tuturor celor care lucrează în acest domeniu prețios, dar de multe ori ignorat, pentru pasiunea și dăruirea de care dau dovadă în ceea ce privește promovarea cititului, a lecturii și, în general, pentru încurajarea actului cultural-educativ de care avem mare nevoie. De asemenea, îmi doresc ca elevii noștri să îşi îndrepte atenţia mult mai mult spre citit, atât la nivel şcolar, cât şi extraşcolar, mai ales în această perioadă în care studiul individual a devenit vital pentru procesul de învățământ.

România are nevoie de dublarea consumului de carte şi de creşterea popularităţii lecturii, iar pentru reușita acestui demers cu toții suntem responsabili.

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

- Advertisement -spot_img
spot_img

More From RefleqtMedia

A fost dezvăluit Marele Plan al NATO pentru un război împotriva Rusiei: este pregătit minuțios de 14 ani

Țările NATO au început să se pregătească pentru confruntarea cu Rusia și revenirea...

Via Transilvanica străbătută integral, timp de o lună, de 200 de angajați E.ON

Cei 1.400 de kilometri ai acestui traseu, din Putna...

Lansarea ediției XV-a a Galei Premiilor pentru un Mediu Curat!

ECOTIC, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor,...

Cristina Burciu: Investiții esențiale în dezvoltarea economică a României

Conducerea PNL a Ministerului Finanțelor a încheiat procedura...

Magiunul de Topoloveni, primul produs românesc de indicație protejată la nivel UE

Magiunul de Topoloveni🧉este poate unul dintre cele mai cunoscute...

Toată stima! O profă de mate spune lucrurilor pe nume

Sictirită până peste cap de atitudinea indolentă a elevilor...

Sprijin financiar în valoare de 83,11 milioane lei pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează...
- Advertisement -spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: