spot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Cristina Burciu: Veteranii de război merită mai mult decât recunoștință, respect și admirație din partea statului român

spot_img


În calitate de for decizional, Camera Deputaților a votat, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege care reglementează acordarea suplimentară a unei indemnizaţii de gratitudine invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.


Scopul inițiativei legislative îl reprezintă acordarea acestei noi indemnizaţii de gratitudine, care reprezintă modalitatea prin care statul român îşi exprimă recunoştinţa, respectul şi admiraţia faţă de cei care şi-au pus viaţa în slujba ţării. În același timp, legea conferă o reparaţie morală şi materială, prin care va contribui la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari.


Indemnizațiile stabilite prin Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de razboi, se acordă invalizilor, veteranilor, precum și văduvelor de razboi, doar în cazul în care acestea nu s-au recăsătorit, erau până acum în sumă fixă și se indexau în funcție de rata inflației.

Potrivit acestor prevederi legale, valoarea indemnizației lunare este de 1.500 lei pentru invalizii de război gradul I, 1.000 lei pentru cei încadrați în gradul II, 900 lei pentru cei din gradul III și 600 lei pentru veteranii și văduvele de război.
Realitatea a demonstrat faptul că marea majoritate a văduvelor de război care nu s-au recăsătorit și nu beneficiază de pensie de asigurări sociale trăiesc exclusiv din indemnizația respectivă, fiind astfel la limita supraviețurii.


Actualele indemnizații nu au mai fost majorate din anul 2019, astfel încât puterea de cumpărare a acestor categorii a fost revelator diminuată. Este cât se poate de evident că valoarea simbolică a acestor indemnizații acordate de stat nu dă posibilitatea beneficiarilor la un trai decent și la acoperirea cheltuielilor curente zilnice.


Consider că societatea și statul au obligația și datoria morală de a le acorda recunoștința cuvenită prin această lege, care prevede acordarea unei sume forfetare în cuantum fix, astfel compensându-le oarecum sacrificiile suferite în numele datoriei față de poporul român.


Am votat această lege deoarece era imperios necesară, având în vedere vârsta înaintată și starea de sănătate precară a majorității beneficiarilor acestor indemnizații, asigurarea unui nivel de trai decent fiind o situație extraordinară pentru acești oameni cărora cu toții trebuie să le fim recunoscători.


Acești adevărați eroi ai neamului românesc merită toată onoarea și deferența noastră, ei fiind cei care ne-au lăsat moștenire nu doar pagini de istorie, ci și teritoriul nostru unit de acum.

Deputat PNL Cluj CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img
spot_img