Președinția României a promulgat Legea nr. 135/2024 privind aprobarea unei ordonanțe de urgentă a Guvernului care reglementează măsurile de acordare a sprijinului categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie.
Noul act normativ pe care l-am votat în plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, prevede extinderea programelor operaţionale în derulare care finanțează ajutoarele destinate populaţiei vulnerabile. Potrivit legii, sumele necesare vor fi asigurate din fonduri europene, prin Programul operaţional „Capital Uman”, Programul operaţional Regional şi Programul operaţional „Capacitate administrativă”, precum și prin Programul operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, precum şi Programul operaţional Competitivitate 2014-2020.
Bugetul măsurii temporare „Sprijin pentru compensarea preţurilor la energie destinat categoriilor de persoane vulnerabile” este în valoare de patru miliarde de lei. În consecință, cardurile de energie aflate acum în circulaţie, respectiv peste 1,6 milioane, au fost alimentate cu o nouă tranşă, în valoare de 700 de lei/pentru fiecare beneficiar. Noile carduri, aflate în proces de distribuire, vor fi alimentate cu aceeaşi sumă de bani după ce vor ajunge la cei aproximativ 400.000 de beneficiari din țară.
Acordarea sprijinului financiar categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie va ajuta considerabil persoanele vulnerabile să facă față mai ușor cheltuielilor, accesul garantat la energie urmând să dinamizeze calitatea vieții acestor români, permițându-le să trăiască în condiții mai confortabile și să beneficieze de facilități moderne.
Nu în ultimul rând, oferirea ajutoarelor pentru subvenționarea prețului energiei va reduce exponențial riscul ca aceste familii să nu își poată plăti facturile și să fie expuse la sărăcie energetică, respectiv incapacitatea de a-și asigura nevoile energetice de bază.
Îmi exprim încrederea că intrarea în vigoare a Legii nr. 135/2024 își va atinge cu celeritate scopul urmărit, deoarece, în lipsa sprijinului acordat prin acest act normativ exista riscul iminent de sărăcire extremă a categoriilor de persoane vizate, aflate într-o stare avansată de risc și deprivare materială.
Legea diminuază efectele produse de sărăcie asupra unei importante părți a populației, contribuind decisiv la stoparea scăderii accentuate a standardului de viață, precum și a puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile, care nu aveau altfel alte posibilități de a-și asigura serviciile energetice indispensabile traiului zilnic.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU