fbpx
spot_img

Cristina Burciu: România susține continuarea procesului educațional al copiilor refugiaților din Ucraina

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Share post:

Guvernul României a acționat exemplar sub toate aspectele, având un răspuns extraordinar, urgent și concret la evoluția ostilităților determinate de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Până acum, în această lună de când a izbucnit conflictul, statul român a cheltuit 30,5 milioane de euro pentru a gestiona criza refugiaților, în contextul în care peste 80.000 de cetățeni ucrainieni au rămas pe teritoriul nostru.

Din totalul refugiaților ucrainieni care, cel puțin deocamdată, s-au stabilit în România, 30.000 sunt copii, iar 10.000 sunt studenți. În aceste condiții, România a promovat rapid cele mai optime soluții  și măsuri, cu aplicabilitate imediată, pentru a extinde și adapta cadrul legal la noua situație. Astfel,  persoanele refugiate care provin din instituţiile de învăţământ superior ucrainene, cetăţeni ucraineni sau ai altor state, vor putea să îşi continue studiile în școlile și universităţile din România.

În consecință, elevii și studenții care au ajuns la noi din Ucraina au putut fi înmatriculați cu celeritate, prin derogarea de la prevederea ca avizele de înscriere în unitățile de învățământ se fac doar la începutul anul școlar și universitar.

Consider că este excepțional că refugiaţii cu cetăţenie ucraineană beneficiază acum de finanţarea procesului educaţional de la bugetul de stat al României. Inclusiv elevii și studenţii care nu pot prezenta actele studiilor efectuate până acum pot fi înmatriculaţi de școlile și universităţile româneşti, pe baza evaluărilor proprii şi a unei declaraţii pe propria răspundere. Nu în ultimul rând, facultățile din România vor putea angaja cadre didactice ucrainene, pentru a preda şi a-și continua activitatea de cercetare.

 Lumea are nevoie de pace, toleranță, solidaritate și democrație, iar acest conflict ne întoarce cu 100 de ani în urmă. Este lăudabil că România s-a repliat la un nivel înalt noilor provocări al actualului context geopolitic generat de conflictul militar din Ucraina. În perioada următoare, avem nevoie de dinamizarea coordonării politicii Uniunii Europene privind cooperarea internaţională, în toate domeniile de activitate, iar educația, sănătatea și protecția socială sunt prioritare.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Related articles

El e proful de istorie de la CTVU care isi duce elevii la meciurile de baschet ale U Cluj

Sa ai un profesor bun este u binecuvantare, dar sa ai unul care te duce la meciuri si...

Tentativa EȘUATĂ de flagrant a Politiei Campia Turzii – in aceasta seara!

O intamplare care miroase a abuz sau eroare politieneasca s-a petrecut, in aceasta seara, la Campia Turzii. Dupa ce...

Video fantastic: Avram Gal a devenit „regele cărnii de vită”!

În cadrul unei postări pe tiktok, Avram Gal, patronul Transylvania Steak House, a primit supranumele de „rege al...

Două noi parcări de reședință, pe străzile  Aviatorilor și Plopilor

✅Înainte de începerea acestor lucrări, în cele două zone erau construite garaje, dintre care multe stăteau nefolosite. Prin...
%d bloggers like this: