spot_imgspot_img
spot_img

Pe aceeași temă

te-ar putea interesa

Al doilea omor in cateva zile, la Turda

Turda a devenit un oras periculos, in care poti...

I-au furat masina, in Turnu Severin

Rares Florea, tinichigiul din Campia Turzii care repara avariile...

Moonlight Rescue 2024, exercițiu complex de salvare pe timp de noapte

Un exercițiu național Salvamont în premieră s-a desfășurat în...

(Video) Alcoolul si urmarile lui

Un accident rutier care se putea termina groaznic a...

☦️Eveniment de înaltă încărcătură spirituală, la Boian

Comunitatea creștin-ortodoxă din Boian, comuna Ceanu Mare, s-a reunit...

Cristina Burciu: România are o șansă uriașă să implementeze în scurt timp tranziția la energia verde inteligentă


Conducerea PNL a Ministerului Energiei este preocupată în mod esențial de instaurarea unui climat propice performanței și eficienței în ceea ce privește absorbția fondurilor pentru investiții în sectorul energetic.


România dispune pentru următoarea perioadă de o sumă importantă, respectiv 18 miliarde de euro, atât din Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și din alte fonduri interne și externe, în vederea generării de noi capacități de producție a energiei din surse regenerabile.


Demersurile ministrului liberal au fost deja concretizate prin semnarea primelor 12 contracte aferente investițiilor din PNRR, referitoare la construirea unor capacități de producere a energiei electrice provenite din energia eoliană și cea solară. Valoarea totală a acestor investiții este de peste o jumătate de miliard de euro.


În această perioadă, sunt în plină desfășurare procedurile privind procesarea și evaluarea dosarelor primite din partea potențialilor beneficiari eligibili.

Ulterior, va urma evaluarea tehnico-financiară, precum și semnarea contractelor propriu-zise, după finalizarea tuturor metodologiilor prevăzute de legile în vigoare, stadiul proiectelor fiind unul public, total transparent pe site-ul Ministerului Energiei.


Planul de Redresare și Reziliență al României este un document strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană, iar primul pilon principal este tranziția verde.


Pe lângă energia eoliană și solară, un alt punct vital al componentei Energie din PNRR vizează Infrastructura de distribuție a gazelor regenerabile, prin utilizarea gazului natural în combinație cu hidrogenul verde, ca măsură de tranziție, precum și realizarea capacităților de producție a hidrogenului verde și/sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice. Bugetul total estimat al acestei scheme de ajutor de stat este de 148 milioane euro, asigurat atât din PNRR, cât și din fonduri naționale, prin bugetul Ministerului Energiei.


Îmi exprim încrederea că vor fi selectate în vederea finanțării un număr important de proiecte din cele aproape 500 depuse până acum pentru producția de energie eoliană și solară, astfel încât România să reușească într-o perioadă relativ scurtă să devină independentă energetic, precum și un exportator important de energie în spațiul european.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img