spot_imgspot_img
spot_img

Pe aceeași temă

te-ar putea interesa

Al doilea omor in cateva zile, la Turda

Turda a devenit un oras periculos, in care poti...

I-au furat masina, in Turnu Severin

Rares Florea, tinichigiul din Campia Turzii care repara avariile...

Moonlight Rescue 2024, exercițiu complex de salvare pe timp de noapte

Un exercițiu național Salvamont în premieră s-a desfășurat în...

(Video) Alcoolul si urmarile lui

Un accident rutier care se putea termina groaznic a...

☦️Eveniment de înaltă încărcătură spirituală, la Boian

Comunitatea creștin-ortodoxă din Boian, comuna Ceanu Mare, s-a reunit...

Cristina Burciu: „Proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță”, un pas imens în combaterea violenței în familie”

Violența în familie constituie în continuare un fenomen alarmant care afectează din ce în ce mai multe persoane, iar progresele legislative înregistrate în ultima perioadă nu au fost, din păcate, în măsură să diminueze numărul femeilor agresate. Una din principalele probleme care conduc la suportarea în tăcere a violențelor domestice este dependența economică a victimelor de agresori. Astfel, este o realitate că femeilor supuse violenței și care nu au un loc de muncă le este teamă să reclame calvarul prin care trec uneori zilnic, și, din această cauză, nici nu părăsesc locuința pentru a scăpa de abuzuri!

În aceste condiții, autoritățile statului au decis să implementeze un nou proiect dedicat combaterii violenței domestice și, îndeosebi, a protejării româncelor afectate. La începutul săptămânii, a avut loc ceremonia de semnare a contractului de finanțare pentru proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță”, destinat victimelor violenței în familie. În valoare de 11 milioane de euro, programul va fi implementat în patru ani, fiind finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman.

Acest proiect va proteja victimele violenței domestice, atât prin posibilitatea de a le fi oferită o locuință, cât și prin acordarea de asistență psihologică, juridică, de reinserție pe piața muncii și reintegrare socială. Se urmărește tranziția victimelor violenței domestice către o viață independentă, printr-o abordare integrată. Astfel, prin proiect va fi finanțată crearea și dezvoltarea unei rețele de 42 de locuințe protejate, la nivelul întregii țări, în parteneriat cu autoritățile publice locale. Totodată, victimele violenței domestice vor beneficia de servicii de orientare vocațională, formare profesională, inserție socială și profesională, dezvoltarea de competențe în vederea inserției pe piața muncii. De asemenea, acestea vor primi și consiliere psihologică, juridică și asistență socială.

Consider că este foarte important ca victimele violenței în familie să își cunoască drepturile și să se poată apăra în consecință. Modificările legislative efectuate pe textul inițial al Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie permit acum polițistului să îndepărteze agresorul de victimă imediat după reclamarea faptei, în baza ordinului de protecție provizoriu. Acum, prin acest proiect, femeile supuse oricăror forme de violență conjugală vor putea sta în aceste locuințe destinate lor, până se vor putea remonta după traumele suferite!

Îmi exprim încrederea că proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță” își va atinge scopul urmărit, acela de a diminua atât numărul îngrijorător al victimelor violenței, cât și de a le ajuta să-și recapete demnitatea și respectul de sine, pentru a reuși să aibă o viață liniștită fără a mai fi agresate!

Deputat PSD Cluj,

Cristina BURCIU

spot_img
spot_img