spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Cristina Burciu: Noua lege a pensiilor va elimina toate inechitățile din prezent

PNL se pronunță în mod categoric pentru finalizarea proiectului noii legi a pensiilor pe criteriile contributivității, corectitudinii și echității. Recalcularea pensiilor aflate în prezent în plată va conduce la creșterea valorii acestora pentru marea majoritate a vârstnicilor beneficiari.

Astfel, proiecțiile guvernamentale vor fi transpuse în practică la începutul anului viitor, când pensiile vor crește în două etape. Mai întâi, de la 1 ianuarie 2024, vor fi majorate cu un procent de 13,8%, reprezentând rata inflației, iar de la 1 septembrie vor crește din nou, prin efectele acțiunilor de recalculare. De asemenea, procesul de definitivare al calculului pensiilor nu va avea drept consecință scăderea niciunei pensii a românilor.

Partidul Național Liberal este singura formațiune politică din România care a majorat pensiile românilor cu peste 40 de procente în trei ani, în timpul guvernărilor liberale. Astfel, punctul de pensie a ajuns în prezent la 1.785 lei, de la 1.265 lei, cât era în anul 2020. Beneficiile acordate populației de Guvernul susținut de PNL nu se limitează doar la seniori, una dintre măsurile adoptate fiind reducerea vârstei de pensionare, cu o durată de până la 3 ani și 6 luni, pentru femeile care au născut până la vârsta de 16 ani. Consider esențial că decizia de recalculare a pensiilor se bazează pe principiile fundamentale promovate de PNL în coaliția de guvernare, respectiv contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea și egalitatea.

Sunt convinsă că repunerea cuantumului pensiilor pe baze solide, predictibile și sustenabile va conduce la eliminarea inechităților apărute de-a lungul ultimilor ani, când între pensiile cu aceeași contribuție existau diferențe de sute de lei. Aceste discriminări vor fi anulate prin noul act normativ care va reglementa pensiile românilor, pentru ca vârstnicii noștri să se poată bucura cu adevărat de grijă, respect și considerație din partea statului, precum și de o pensie decentă, după o viață de muncă.

Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img
spot_img