spot_img

Cristina Burciu: Ministerul Educației a dublat bursele sociale ale elevilor

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Ministerul Educației a extins perioada de depunere a cererilor în vederea acordării burselor școlare cu două săptămâni, respectiv până în data de 14 februarie a.c.. Potrivit ordinului de ministru emis în acest sens, s-au modificat și completat criteriile de acordare a burselor.

Astfel, toți elevii care au beneficiat de burse sociale în semestrul I vor primi în continuare aceste burse, dar în cuantum dublat, de la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună. În plus, de noile valori ale burselor vor beneficia și elevii care depun solicitări doveditoare, care să ateste că se încadrează în criterii, raportat la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022 (1.524 lei), față de cel de anul trecut – 1.386 lei.

Conform aceluiași act normativ, lista documentelor justificative a fost simplificată, iar acestea își păstrează valabilitatea pentru întreaga durată a anului școlar, dacă au fost depuse în primul semestru pentru obținerea bursei sociale.

De remarcat este faptul că beneficiarii burselor sociale sunt elevii orfani, cei aflați în întreținerea unui singur părinte, precum și cei abandonați de părinți și care sunt în plasament, banii acordați acestor categorii de elevi nefiind condiționate de limite ale veniturilor.

De asemenea, mai au dreptul la bursa socială elevii din mediul rural care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu, tot în regim necondiţionat de limite de venit.

Nu în ultimul rând, ordinul privind reglementarea criteriilor pentru acordarea burselor a adus, tot ca element de noutate, posibilitatea de acordare a burselor în primul semestru și pentru elevii din clasa a IX-a.

Ministerul Educației va asigura plata tuturor burselor destinate elevilor, de la bugetul de stat, prin bugetul propriu al ministerului, în vederea aplicării unitare la nivelul tuturor unităților de învățământ din țară.

Consider că, prin această nouă reglementare, Ministerului Educației își atinge pe deplin obiectivul de stimulare și motivare a elevilor pentru actul învățării și obținerii de performanțe școlare, susținând material, în același timp, elevii din categoriile vulnerabile, care au cu adevărat nevoie de aceste sume de bani.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

În atenția locuitorilor municipiului Turda

În cadrul Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte de la Biroul Unic al Primăriei Municipiului Turda cererile vor fi...

Probleme la Pașapoarte Turda – cetățenii, nemulțumiți, funcționarii, profesioniști la ridicat din umeri

Probleme grave în această dimineață la punctul de lucru Turda al Serviciului Public Comunitar Pașapoarte. Deși NU AU FOST...

Inflația a trecut de 13 procente!

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, față de aprilie 2021, potrivit datelor...

Inspectoratul Județean în Construcții confirmă sesizările USR PLUS Turda

⚠️ Inspectoratul Județean în Construcții CONFIRMĂ sesizările USRPLUS Turda în privința lucrărilor de MÂNTUIALĂ de pe strada Bogata❗...
spot_img

Razie a politistilor din AIUD

Poliţiştii din Aiud au organizat o acţiune cu efective mărite, în municipiul Aiud şi pe raza de competenţă a Secţiei de Poliţie Rurală Aiud....
%d bloggers like this: