spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Cristina Burciu: Legea pentru stimularea investițiilor românilor la bursă, votată de Camera Deputaților

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege privind dinamizarea atractivității pieţei de capital, prin simplificarea birocraţiei şi a regimului fiscal pentru investitorii individuali la bursă.

Potrivit acestui act normativ, al cărui coinițiator sunt, impozitul pe câştig din tranzacţii se reduce de la 10% la 1%, pentru titluri deţinute mai mult de un an, respectiv la 3%, pentru titluri deţinute mai puţin de un an. De asemenea, legea prevede implementarea unui sistem de reţinere la sursă şi eliminarea obligativităţii de declarare/compensare a pierderilor, aşa cum este în prezent.

Noua lege este sincronizată măsurilor de stimulare a ofertei pe bursă, asumate de România prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), respectiv listarea unui pachet de până 15% din acţiunile Hidroelectrica, până în al doilea trimestru din 2023.

Există un dublu câștig adus de acest act normativ. Pe de o parte, românii vor putea investi mai uşor pe bursă şi vor câştiga astfel mai mult decât în actualele condiții de economisire, și, pe de altă parte, societățile româneşti vor avea finanţări mai ieftine, fapt ce va genera noi locuri de mună și mai bine plătite.

Consider că Parlamentul a dat dovadă de maturitate politică în adoptarea acestei inițiative legislative liberale, care va stimula cererea de pe piața de capital, atât prin reducerea poverii fiscale, cât şi a birocraţiei pentru investitorii de pe piaţa de capital.

Legea constituie un pas important spre o economie competitivă şi puternică și, de asemenea, are rolul de a încuraja românii să își investească economiile în piața bursieră.

Salut votarea legii privind simplificarea sistemului de impozitare al pieței de capital și sunt convinsă că aplicarea acesteia va conduce atât la dinamizarea investițiilor, cât și la dezvoltarea economiilor locale și la un trai mai bun pentru români.

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img
spot_img