spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Cristina Burciu: Lege a PNL pentru acordarea împrumuturilor fără dobândă autorităților locale care derulează proiecte cu finanțare nerambursabilă

La inițiativa parlamentarilor Partidului Național Liberal, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat cu largă majoritate proiectul de lege privind modificarea și completarea articolului 72 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

Actul normativ reglementează posibilitatea ca împrumuturile fără dobândă din bugetul local să poată fi acordate de către autorităţile deliberative şi în cazul implementării unor proiecte cu finanţare nerambursabilă de către instituţiile subordonate.

Noua lege inițiată de parlamentarii liberali stipulează că autorităţile deliberative pot aproba împrumuturi fără dobândă din bugetul local, pe bază de convenţie şi pentru asigurarea implementării proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. De asemenea, conform propunerii legislative, împrumuturile acordate se rambursează integral în termen de un an de la data acordării, cu excepţia celor pentru care termenul de rambursare este data restituitii tranşei finale din partea finanţatorului, caz în care termenul de rambursare este de 5 zile lucrătoare de la primirea tranşei finale.

       Legea promovată de PNL elimină astfel vidul legislativ existent în ceea ce privește acordarea de împrumuturi temporare pentru unele activități sau instituții publice.

Fondurile externe nerambursabile constituie un mecanism important de dezvoltare, modernizare și racordare la standardele europene a comunităților locale. Pentru a reuși însă susținerea și implementarea acestor programe investiționale, instituțiile administrației publice trebuie să dispună de resurse financiare din venituri proprii, în vederea achitării contravalorii lucrărilor executate sau a serviciilor prestate, urmând ca, ulterior, să poată recupera aceste sume din partea finanțatorul proiectelor.

Realitatea arată însă că, în marea majoritate a situațiilor, instituțiile beneficiare nu dispun de  resursele bănești pentru a achita, în primă fază, costurile proiectelor aflate în derulare. Acest fapt este în măsură să împieteze desfășurarea optimă a proiectelor sau chiar să blocheze finalizarea acestora, și, implicit, previziunile bugetare ale instituțiilor, în ansamblul lor.

În concluzie, operaționalizarea modificărilor Legii finanțelor publice locale, în sensul ca autoritățile publice să poată beneficia de împrumuturi fără dobândă din bugetul local, pentru asigurarea implementării proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, reprezintă o măsură pozitivă, binevenită, absolut necesară pentru dezvoltarea și evoluția comunităților locale, mai ales a celor din mediul rural.

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img
spot_img