fbpx
spot_img

Cristina Burciu: Investițiile-record din fonduri europene în infrastructura energetică, un pas important pentru independența energetică a României

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Share post:

Guvernul condus de primul-ministru liberal Nicolae Ciucă a parafat primele nouă contracte de finanţare din Fondul pentru Modernizare, în vederea implementării unor obiective de investiţii de importanţă deosebită pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale.

Contractele au fost semnate între Ministerul Energiei, în calitate de autoritate naţională de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., în calitate de operator de transport şi de sistem al Sistemului Energetic Naţional (SEN).

Valoarea nerambursabilă a celor nouă proiecte de investiţii ce vor fi implementate de către CNTEE Transelectrica S.A., cu finanţare din fondurile alocate României din Fondul pentru modernizare, este de 424,4 milioane euro.

Cele nouă obiective de investiţii, ale căror aplicaţii de finanţare au fost aprobate prin Decizii ale Comisiei Europene, vor conduce la modernizarea capacităţilor de transport al energiei electrice şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, prin construirea de noi linii electrice aeriene şi interconectarea acestora la SEN, construirea sau retehnologizarea unor noi staţii electrice, optimizarea funcţionării unor linii electrice aeriene, inclusiv prin montarea de sisteme de monitorizare on-line, de tip Smart Grid şi digitalizarea reţelei electrice de transport.

Totodată, proiectele finanţate prin Fondul pentru Modernizare vor contribui la creşterea capacităţii de interconexiune cu sistemul energetic european, precum şi la dezvoltarea reţelei electrice de transport a României, respectiv la securitatea, flexibilitatea şi adecvarea Sistemului Energetic Naţional, oferind premisele punerii în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie de energie din surse regenerabile.

Fondul pentru modernizare reprezintă un instrument de finanţare constituit din veniturile obţinute prin licitarea pe piaţă a 2% din totalul certificatelor  de emisii de gaze cu efect de seră, în baza prevederilor Directivei EU-ETS şi are, ca perioadă de implementare, intervalul de timp 2021-2030.

România are alocat un procent de 11,98% din totalul de 2% din cantitatea totală de certificate pentru perioada 2021-2030, ceea ce reprezintă peste 15 miliarde de euro, sumă pe care o poate utiliza pentru finanţarea investiţiilor.

Derularea contractelor de finanțare prin Fondul pentru Modernizare reprezintă, în mod indiscutabil, atragerea celei mai consistente surse de fonduri europene pentru dezvoltarea sectorului energetic românesc, efectele acestora fiind îmbunătățirea substanțială a infrastructurii energetice naționale, ca factor decisiv pentru a atinge dezideratul independenței energetice.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Related articles

Magazin din Campia Turzii, amendat dupa ce vindea haine contrafacute

Magazinul Gamos Com din Campia Turzii, situat pe strada Vasile Alexandri, nr. 7A, s-a ales cu amenda din...

I&C Transilvania Constructii angajeaza deservent incarcator frontal

S.C. I&C Transilvania Constructii S.R.L. angajează Volist - Deservent încărcător frontal.   Punct de lucru: Câmpia Turzii.   Cerinte:     experiență manipulare încărcător...

Transilvania Impact angajeaza la Campia Turzii

Angajam excavatorist cu experiență. Punct de lucru: Câmpia Turzii.   Informații la telefon: 0760 233 617. resurseumane@transilvaniaimpact.ro  . . . #angajari #locuridemunca #transilvaniaimpact #icti

Pompierii clujeni atrag atenția! Incendiile de vegetație pot ucide!

Numai anul trecut am intervenit în județul Cluj la peste 900 de incendii de vegetație uscată, fiind printre...
%d bloggers like this: