spot_img

Cristina Burciu: Investițiile mediului privat în activitățile de cercetare-dezvoltare, stimulate de PNL prin modificarea cadrului legislativ

Date:

Share post:

Conducerea PNL a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a definitivat demersurile privind susținerea investițiilor mediului privat în activitățile de cercetare-dezvoltare. Modificările aduse cadrului legislativ vor fi propice stimulării investițiilor private în acest gen de activități.

Până acum, legislația fiscală autohtonă prevedea deducerile pentru cheltuielile eligibile de cercetare-dezvoltare doar la calculul rezultatului fiscal, în proporție de 50%, cu mențiunea că era nevoie de constituirea unui registru al experților, în vederea încadrării activităților ca fiind de cercetare-dezvoltare.

Zilele trecute, ministrul liberal al Cercetării, Inovării și Digitalizării, a semnat Ordinul privind constituirea Registrului național al experților pentru certificarea activității de cercetare-dezvoltare – REXCD, precum și a metodologiei de selecție pentru Corpul de experți și a normelor metodologice privind expertiza în vederea certificării activității de cercetare-dezvoltare.

 

 

Această problemă, rămasă nerezolvată ani de zile, a fost astfel rezolvată, prin instituirea acurateții cadrului legislativ, având în vedere faptul că exista o abordare neunitară în acest domeniu.

Din aceste considerente, firmele private erau reticente în a accesa beneficiile de care puteau să profite în cercetare-dezvoltare, deși codul fiscal specifica anumite facilitați de care s-ar fi putut bucura.

În urma edificării aspectelor de ordin legislativ, care împiedicau companiile private să investească, noul sistem va fi pe deplin funcțional, începând cu prima zi a anului viitor. Va fi creat, astfel, un cadru  predictibil, simplu și transparent, care va permite realizarea investițiilor private în segmentul de cercetare-dezvoltare.

Sunt convinsă că noile reglementări vor contribui la crearea unui climat de încredere, atât pentru contribuabili, cât și pentru instituțiile fiscale, în aplicarea efectivă a facilității fiscale prevăzută la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Apreciez reușita acestui deziderat, prin intermediul căruia România va reuși să diminueze decalajul de finanțare în raport cu media Uniunii Europene, la capitolul investițiilor private în cercetare-dezvoltare, un element esențial pentru realizarea modelului de dezvoltare economică de care România are imperioasă nevoie în viitorul apropiat.

 

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Atenție, șoferi❗ ANM a emis două avertizări de cod galben❗

🟡 Primul codul galben este valabil în perioada 01...

Nenorocit – a violat o fată de 12 ani și a filmat-o indecent

La data de 29 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de...

Cristina Burciu: Plata facturilor prin intermediul cardurilor pentru energie va începe în februarie

Cardurile pentru plata facturilor la energie vor fi operaționale...
%d bloggers like this: