spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Cristina Burciu: Înfiinţarea consorţiilor administrative cu personalitate juridică, un pas important în dezvoltarea zonelor rurale

Camera Deputaților a adoptat o propunere legislativă a parlamentarilor liberali care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ şi completarea Legii nr. 273/2006 a finanțelor publice locale.

Iniţiativa vizează acordarea personalităţii juridice consorţiilor administrative, acestea fiind o formă specifică de asociaţii de dezvoltare intercomunitară, cu scopul de a furniza integrat politici şi servicii la nivelul unităţilor administrative-teritoriale, reducerea diferenţelor de dezvoltare şi creşterea funcţionalităţii la nivel local.

Proiectul legislativ mai urmărește, de asemenea, instituirea unor criterii generice (agricol, economic, social, de mediu, de infrastructură, de digitalizare şi de acces la servicii publice), precum şi a unor obiective specifice pe care unităţile administrativ-teritoriale să le dețină în momentul asocierii lor într-un consorţiu administrativ.

Totodată, demersul PNL reglementează conducerea și coordonarea la nivelul consorţiului administrativ, compus din adunarea generală, consiliul director şi cenzorul, existând şi posibilitatea înfiinţării unui aparat de specialitate, menit să susțină din punct de vedere tehnic și administrativ activitatea.

Potrivit propunerii legislative, Consorţiile administrative au personalitate juridică şi sunt de utilitate publică, urmând să se constituie din unităţi administrativ-teritoriale învecinate, care acoperă zone geografice cu prezintă potenţial de integrare din punct de vedere agricol, economic, social, cultural, de mediu, infrastructură, digitalizare sau de acces la servicii publice şi care se confruntă cu provocări şi oportunităţi similare pentru dezvoltarea lor.

Apreciez utilitatea acestui demers legislativ, fiind convinsă că, după adoptarea sa de către Senat, își va atinge obiectivele urmărite, respectiv creșterea calității actului administrativ, îmbunătăţirea eficienţei serviciilor publice, dezvoltarea infrastructurii la nivel local, atragerea investițiilor, și, nu în ultimul rând, integrarea digitală a serviciilor publice furnizate.

România are nevoie de reducerea decalajelor în ceea ce înseamnă diferențele existente între mediul urban și cel rural, iar înființarea acestor asociații de dezvoltare între unitățile administrativ teritoriale situate cu preponderență din mediul rural va reprezenta un pas important în evoluția și modernizarea satelor și comunelor românești.

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img
spot_img