spot_imgspot_img
spot_img

Pe aceeași temă

te-ar putea interesa

Al doilea omor in cateva zile, la Turda

Turda a devenit un oras periculos, in care poti...

I-au furat masina, in Turnu Severin

Rares Florea, tinichigiul din Campia Turzii care repara avariile...

Moonlight Rescue 2024, exercițiu complex de salvare pe timp de noapte

Un exercițiu național Salvamont în premieră s-a desfășurat în...

(Video) Alcoolul si urmarile lui

Un accident rutier care se putea termina groaznic a...

☦️Eveniment de înaltă încărcătură spirituală, la Boian

Comunitatea creștin-ortodoxă din Boian, comuna Ceanu Mare, s-a reunit...

Cristina Burciu: Gestionarea fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune, eficientizată prin simplificare și digitalizare

Politica de coeziune se remarcă drept una dintre cele mai importante și complexe politici din cadrul Uniunii Europene, având ca obiectiv principal reducerea disparităților economice, sociale și teritoriale între diferitele regiuni ale statelor membre.


Toate cele 16 programe ulterioare din cadrul Acordului de Parteneriat au fost aprobate de Comisia Europeană, autoritățile de management din România fiind în prezent în plin proces de finalizare a sistemelor de management de control ale acestora, în vederea lansării apelurilor de proiecte.


Aceste programe oferă alocații financiare pentru investiții strategice în România, context în care procedurile de accesare trebuie să fie adaptate nevoilor reale ale beneficiarilor, pentru a le asigura accesul facil și flexibil la fondurile externe nerambursabile.
În scopul reglementării acestei situații, a fost votată și promulgată Legea nr. 45/2024 pentru aprobarea OUG nr. 23/2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021-2027. Obiectivul noii legi este asigurarea accesului ușor, transparent, nediscriminatoriu, competitiv și simplificat la fondurile externe nerambursabile, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021, care stabilesc normele financiare aplicabile acestor fonduri.


Actul normativ prevede schematizarea metodologiilor de evaluare a proiectelor prin modificarea condițiilor de eligibilitate. De asemenea, legea stipulează elaborarea unei singure declarații a solicitantului, depusă odată cu cererea de finanțare, digitalizarea conformității administrative, precum și limitarea criteriilor și subcriteriilor aferente evaluării tehnice și financiare.
Sunt încrezătoare că gestionarea implementării măsurilor de interoperabilitate a colaborării între autorități, consolidate prin acest act normativ, va avea ca efect direct și imediat creșterea eficienței și simplificarea verificării condițiilor de eligibilitate, precum și reducerea sarcinilor administrative a solicitanților de fonduri, mai ales în fazele de evaluare, selecție și contractare a proiectelor.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img