spot_img

Cristina Burciu: Finalizarea hidrocentralelor abandonate, o șansă pentru revitalizarea sistemului energetic

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Majoritatea parlamentară care susține Guvernul Nicolae Ciucă propune și inițiează soluții concrete la problemele grave ale oamenilor și ale economiei naționale. În această idee, s-a mai făcut un pas pentru ca România să dispună de o mai mare cantitate de energie electrică, să nu mai fie dependentă de importuri și să își câștige, în cel mai scurt timp, independența energetică, mai ales în aceste vremuri zbuciumate provocate de războiul din Ucraina.

Camera Deputaților a adoptat în aceste zile proiectul legislativ privind finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a unor hidrocentrale abandonate. Investițiile făcute în aceste unități sunt de sute de milioane de euro, iar această lege va permite continuarea lucrărilor, astfel încât edificarea lor să aducă plusul de energie electrică necesar sistemului național energetic.

Este cât se poate de evident că aveam nevoie de noi măsuri, de noi capacități energetice, de noi investiții. România nu își mai poate permite să abandoneze amenajări hidrotehnice în care s-au investit sute de milioane de euro, bani publici, în actualul context, când deficitul de energie a aruncat prețurile în aer, iar viitorul nu știm ce ne rezervă.

Legea votată de Parlament protejează și mediul, în egală măsură, dar asigură cadrul legislativ pentru ca investițiile aflate în derulare și abandonate pe parcurs să fie finalizate. Acestea vor aduce suplimentar în sistemul energetic zeci de mii de MW lunar, energie verde și, foarte important, în acest context delicat internațional, mult mai ieftină, știut fiind faptul că electricitatea produsă de hidrocentrale este cea mai ieftină!

În egală măsură, sistemul nostru energetic va deveni astfel mai puternic, mai stabil și mai fiabil, fapt care va aduce mai multă ordine și stabilitate în aprovizionarea națională cu energie.

Legea adoptată de majoritatea parlamentară prevede scoaterea din zona ariilor protejate a amenajărilor hidrotehnice, precum și asigurarea unei distanțe de protecție de 100 de metri între acestea și restul ariei protejate. Într-o primă fază, vor fi reluate și finalizate hidrocentralele de la Răstolița, Bumbești și Dumitra, toate trei realizate în proporții cuprinse între 90 și 98%, în care deja s-au investit aproape 400 de milioane de euro de către statul român.

        Salut adoptarea acestei legi și sper ca ea să fie promulgată în regim de urgență de președinte, astfel încât lucrările să înceapă imediat, pentru ca, în cel mai scurt timp, hidrocentralele respective să producă energia necesară românilor.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Colegiul Tehnic Turda este în doliu – profesorul, Olimpiu Vesa, a decedat

  „Cu adânca durere in suflet profesorii Colegiului Tehnic Turda plâng moartea celui despre care acum spunem ca a...

Lucrare de profesioniști – curțile interioare din Turda arată ca în Vest

Curțile interioare de pe strada Calea Victoriei 122-132/Nuferilor 1-19 au fost modernizate cu ultimul strat de asfalt.   În cursul...

Compania de Apă Arieș sprijină tinerii din Turda și Câmpia Turzii!

Încă de la începutul anului, Compania de Apă Arieș a dat dovadă de solidaritate și sprijin în ceea...

În atenția călătorilor TUP

Luni, 09 Mai, în intervalul orar 11:00 -13:30, circulația în centrul Turzii va fi întreruptă din cauza manifestărilor...
spot_img

IPJ Alba a luat la verificat câinii periculoși din județ

Poliţiştii din Alba au verificat 970 de proprietari de câini agresivi sau periculoşi şi au aplicat 22 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Ordonanţei de...
%d bloggers like this: