Majoritatea parlamentară care susține Guvernul Nicolae Ciucă propune și inițiează soluții concrete la problemele grave ale oamenilor și ale economiei naționale. În această idee, s-a mai făcut un pas pentru ca România să dispună de o mai mare cantitate de energie electrică, să nu mai fie dependentă de importuri și să își câștige, în cel mai scurt timp, independența energetică, mai ales în aceste vremuri zbuciumate provocate de războiul din Ucraina.
Camera Deputaților a adoptat în aceste zile proiectul legislativ privind finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a unor hidrocentrale abandonate. Investițiile făcute în aceste unități sunt de sute de milioane de euro, iar această lege va permite continuarea lucrărilor, astfel încât edificarea lor să aducă plusul de energie electrică necesar sistemului național energetic.
Este cât se poate de evident că aveam nevoie de noi măsuri, de noi capacități energetice, de noi investiții. România nu își mai poate permite să abandoneze amenajări hidrotehnice în care s-au investit sute de milioane de euro, bani publici, în actualul context, când deficitul de energie a aruncat prețurile în aer, iar viitorul nu știm ce ne rezervă.
Legea votată de Parlament protejează și mediul, în egală măsură, dar asigură cadrul legislativ pentru ca investițiile aflate în derulare și abandonate pe parcurs să fie finalizate. Acestea vor aduce suplimentar în sistemul energetic zeci de mii de MW lunar, energie verde și, foarte important, în acest context delicat internațional, mult mai ieftină, știut fiind faptul că electricitatea produsă de hidrocentrale este cea mai ieftină!
În egală măsură, sistemul nostru energetic va deveni astfel mai puternic, mai stabil și mai fiabil, fapt care va aduce mai multă ordine și stabilitate în aprovizionarea națională cu energie.
Legea adoptată de majoritatea parlamentară prevede scoaterea din zona ariilor protejate a amenajărilor hidrotehnice, precum și asigurarea unei distanțe de protecție de 100 de metri între acestea și restul ariei protejate. Într-o primă fază, vor fi reluate și finalizate hidrocentralele de la Răstolița, Bumbești și Dumitra, toate trei realizate în proporții cuprinse între 90 și 98%, în care deja s-au investit aproape 400 de milioane de euro de către statul român.
Salut adoptarea acestei legi și sper ca ea să fie promulgată în regim de urgență de președinte, astfel încât lucrările să înceapă imediat, pentru ca, în cel mai scurt timp, hidrocentralele respective să producă energia necesară românilor.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU
Comentarii