spot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Cristina Burciu: Femeile din mediul rural merită mai mult sprijin din partea statului

spot_img

Ziua internaţională a femeilor din mediul rural se celebrează la nivel mondial în data de 15 octombrie, pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate au un rol principal în producerea hranei. Între timp însă, evoluţia societăţii globalizate a demonstrat că femeile din zona rurală au mult mai multe probleme, atribuţii şi responsabilităţi decât simpla paradigmă legată de alimentație.

       Problematica româncelor, îndeosebi a celor din satele și comunele noastre, este total diferită de cea a femeilor din ţările Uniunii Europene. Din acest punct de vedere, consider că se impune adoptarea unor politici publice adecvate specificului românesc, astfel încât femeile să poată contribui în continuare, în mod determinant, la perpetuarea şi dezvoltarea satului românesc.

     Cu toate că zona rurală a cunoscut o continuă transformare după 1990, rolurile şi atribuţiile doamnelor şi domnişoarelor de la țară nu s-au schimbat prea mult, într-o lume, de cele mai multe ori, înmărmurită în trecut. Prejudecăţile au rămas, din nefericire, aceleaşi, iar conceputul de egalitate de șanse și de gen este departe de realitatea existentă în mediul urban.

Particularităţile şi tradiţiile familiilor din mediul rural arată că româncele, în general, şi cele din sate şi comune, în special, au două locuri de muncă constante şi zilnice, unul la serviciu, iar celălalt acasă. Specificul muncii femeilor diferă foarte mult de cel al bărbaţilor, la ţară femeile muncind de la vârste fragede în propriile gospodării, cot la cot cu părinţii, şi apoi cu soţii, în activităţile agricole.

În general, femeile din zona rurală sunt singurele care se ocupă de creşterea şi educaţia copiilor şi a nepoţilor, de curăţenie, mâncare şi îngrijirea bătrânilor. În plus, condiţiile de muncă a acestora sunt la un standard minim, ele depunând zilnic eforturi aspre uneori, din cauza lipsei apei curente şi a canalizării din multe localități.

În opinia mea, avem imperioasă nevoie de noi strategii, programe și măsuri consistente pentru facilitarea accesului femeilor din comunităţile rurale, atât pe piaţa muncii, cât şi în viaţa socială, economică și culturală. Româncele de la țară trebuie sprijinite substanțial, atât sub aspectul protejării sănătății acestora, cât și pentru asigurarea unor locuri de muncă decente și stabile.

Nu în ultimul rând, femeile din zona rurală trebuie protejate în mod real în cazurile de violenţă în familie, având în vedere cvasi-provenienţa feminină a victimelor acestui fenomen îngrijorător la nivel național.

Am încredere că Guvernul susținut de PNL va dinamiza acțiunile de susținere şi promovare pe piaţa muncii a femeilor din comunităţile rurale, o condiţie esenţială pentru evoluția mediului rural, mai ales în situaţia dificilă în care ne aflăm în prezent din punct de vedere demografic.

Sunt convinsă că femeile din mediul rural merită mult mai mult, atât din partea statului, cât şi a tuturor celor implicaţi în instituţii decizionale pentru viaţa oamenilor.

Prin creșterea gradului de implicare și responsabilizare a femeilor, sunt încrezătoare că vom reuşi să reducem decalajele existente în prezent între traiul româncelor de la ţară şi a celor din mediul urban.

Cu prilejul Zilei Internaţionale a femeilor din mediul rural transmit mulțumiri și toate gândurile bune, de apreciere, respect și susținere tuturor femeilor din satele şi comunele judeţului Clui dar și din țară, pentru munca, răbdarea și dăruirea lor și, în general, pentru tot ceea ce fac în fiecare zi.

La Mulți Ani tuturor femeilor din zona rurală!

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img
spot_img