spot_img

ذات صلة

جمع

Detalii actualizate despre funeraliile lui Dumitru Babaioana

Anca Babaioana a prezentat noi informatii despre priveghiul si...

Noi detalii despre scandalul dintre ciobani

RefleqtMedia v-a prezentat ieri primele date despre un scandal...

El a murit in accidentul de aseara

Viata i-a fost curmata brusc, la 19 ani, dupa...

Un mort si 3 raniti, la Moldovenesti

Accidentul rutier de la Moldovenesti este mai grav decat...

Accident rutier la Moldovenești

Două autoturisme s-au ciocnit frontal, în urmă cu câteva...

Cristina Burciu face anunțul: Lege a PNL privind acordarea unei scheme de ajutor de stat producătorilor agricoli de legume-fructe și cartofi

Un proiect de lege inițiat de parlamentarii PNL, al cărui coinițiator sunt, va contribui esențial la revitalizarea activității fermierilor români, prin acordarea unui sprijin substanțial pentru înlesnirea activităților conexe producției.

Legea nr. 170/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de legume-fructe și cartofi, promulgată recent de președintele Klaus Iohannis, reglementează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru respectiva categorie de agricultori. Actul normativ reglementează acordarea unui sprijin sub formă de grant, pe o perioadă de trei ani, în valoare de 100.000 euro anual, persoanelor juridice şi fizice înregistrate fiscal, respectiv de 300.000 euro cooperativelor agricole, în scopul susţinerii activităţilor de sortare, ambalare, etichetare şi transport desfăşurate de producătorii agricoli de legume-fructe şi cartofi.

Necesitatea adoptării acestei legi rezultă din strategia României de a sprijini activ sectorul legume-fructe și cartofi, prin intermediul sistemului de gestionare a pieței. Obiectivele urmărite în acest sens sunt obținerea unui sector mai competitiv și mai orientat către piață, reducerea fluctuațiilor determinate de crizele înregistrate în veniturile producătorilor, creșterea consumului de legume-fructe, precum și dinamizarea utilizării tehnicilor ecologice de cultivare și producție.

Implementarea sistemului va avea un aport decisiv în promovarea calității produselor, urmărindu-se reducerea oscilațiilor prețurilor și a dezechilibrului dintre cerere și ofertă. În același timp, va fi încurajat consumul de legume, fructe și cartofi din producția internă, garantându-se, de asemenea, un grad ridicat de competitivitate a produselor.

Acordarea schemei de ajutor de stat producătorilor de legume-fructe și cartofi va atenua dificultățile cu care se confruntă în prezent aceștia, mai ales cei care au investit în procesele tehnologice specifice. De asemenea, fermierii au cheltuieli importante cu materialul săditor, răsadurile, îngrășămintele, pesticidele, lucrările mecanice, irigațiile, precum și cu sortarea, ambalarea, etichetarea și transportul produselor. Un alt consum valoric mare îl reprezintă cheltuiala cu forța de muncă, proces destul de anevoios, care provoacă  dificultăți majore, mai ales în perioadele de înființare și recoltare a culturilor.

Totodată, intervențiile neprevăzute ale factorilor de mediu, prin schimbările climatice – seceta prelungită, grindina, ploile intense, etc – afectează producția de legume-fructe și cartofi, determinând scăderea rentabilității producției.

Nu în ultimul rând, legea inițiată de PNL va avea ca efect direct creșterea vizibilității și implicării producătorilor autohtoni pe lanțul scurt de aprovizionare și pătrunderea mai facilă a acestora pe piață, mai ales în condițiile grele ale concurenței cu marile lanțuri de magazine.

Sunt convinsă că intrarea în vigoare a Legii nr. 170/2023 va reduce semnificativ impactul negativ asupra securității alimentare a României în timpul unor situații de criză, indiferent de cauza sau natura acestora.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_imgspot_img