spot_img
spot_imgspot_img
Stiri - nationalCristina Burciu: Evaluarea probelor scrise ale examenului de bacalaureat va fi simplificată...

Cristina Burciu: Evaluarea probelor scrise ale examenului de bacalaureat va fi simplificată exponențial prin digitalizare

Începând cu sesiunea august-septembrie 2023 a examenului național de bacalaureat, ale cărui probe scrise sunt în plină desfășurare în aceste zile, conducerea PNL a Ministerului Educației a decis implementarea evaluării digitalizate a lucrărilor candidaților.

Este vorba de un program național care va fi generalizat, după ce în sesiunile iunie-iulie 2022 și iunie-iulie 2023 ale bacalaureatului și respectiv ale evaluării naționale a absolvenților clasei a VIII-a a fost derulat un proiect pilot al acestui demers, în două județe ale țării.

În consecință, ministrul liberal al Educației a hotărât adoptarea evaluării digitalizate a pretendenților examenului național de bacalaureat, o măsură pozitivă, motivată în baza unei analize temeinice a realităților existente în prezent în procesul de învățământ.

Beneficiile acestei decizii de reformare a examenului de bacalaureat sunt multiple, scopul urmărit fiind creșterea calității lucrărilor, precum și fundamentarea obținerii unor rezultate superioare a absolvenților.

 

 

 

În primul rând, vor fi eliminate cheltuielile existente până acum pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării. De asemenea, va crește gradul de predictibilitate al examenului național, prin reducerea la maximum a birocrației. În noua schemă digitalizată, vor fi concepute în mod automat borderourile individuale și finale de notare, odată cu finalizarea evaluării.

Un alt avantaj îl constituie reducerea timpului de lucru destinat evaluării, fapt benefic atât pentru absolvenți, cât și pentru cadrele didactice corectoare.

Totodată, riscul erorilor umane va fi exponențial diminuat, atât în ceea ce privește calculul notei finale, cât și a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, precum și a introducerii notelor de pe lucrare în calculator, în vederea afișării rezultatelor finale.

Tot ca element de noutate în acest proces este transmiterea lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct către alți doi evaluatori, în mod automat și aleatoriu.

Nu în ultimul rând, noua metodologie de evaluare va conferi opțiunea efectuării unor analize complexe a examenelor, din punct de vedere al elementelor constitutive ale testelor, precum și pe categorii de elevi sau școli, în vederea valorificării rezultatelor evaluării în folosul elevilor.

Sunt convinsă că demersul conducerii Ministerului Educației va fi încununat de succesul scontat, cu atât mai mult cu cât procesul de evaluare digitalizată nu implică niciun fel de modificări ale criteriilor de evaluare, baremelor și tipurilor de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

- Advertisement -spot_img
spot_img

More From RefleqtMedia

A fost dezvăluit Marele Plan al NATO pentru un război împotriva Rusiei: este pregătit minuțios de 14 ani

Țările NATO au început să se pregătească pentru confruntarea cu Rusia și revenirea...

Via Transilvanica străbătută integral, timp de o lună, de 200 de angajați E.ON

Cei 1.400 de kilometri ai acestui traseu, din Putna...

Lansarea ediției XV-a a Galei Premiilor pentru un Mediu Curat!

ECOTIC, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor,...

Cristina Burciu: Investiții esențiale în dezvoltarea economică a României

Conducerea PNL a Ministerului Finanțelor a încheiat procedura...

Magiunul de Topoloveni, primul produs românesc de indicație protejată la nivel UE

Magiunul de Topoloveni🧉este poate unul dintre cele mai cunoscute...

Toată stima! O profă de mate spune lucrurilor pe nume

Sictirită până peste cap de atitudinea indolentă a elevilor...

Sprijin financiar în valoare de 83,11 milioane lei pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează...
- Advertisement -spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: