spot_img
spot_img

Cristina Burciu: ” Diminuarea abandonului şcolar a început cu copiii proveniţi din familii cu venituri reduse “

spot_img

Date:

Share post:

spot_img

 

Partidul Național Liberal continuă măsurile de reducere și prevenire a abandonului școlar. În prezent, Ministerul Educației derulează Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), subsumat programului România Educată și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministerul Educaţiei este preocupat în mod activ în diminuarea fenomenului abandonului şcolar, mai ales în ceea ce priveşte copiii ai căror părinţi au venituri reduse.

O soluţie în acest sens, agreată şi de sindicatele din învăţământ, ar fi acordarea unor bonuri de masă acestor familii, pentru ca astfel să fie stimulată posibilitatea trimiterii copiilor la şcoală. Astfel, se diminuează riscul ca banii respectivi să fie folosiţi în alte scopuri decât cele pentru hrana copiilor.

Din studiile şi rapoartele oficiale formulate în ultimii ani rezultă, fără echivoc, faptul că abandonul şcolar atinge cea mai ridicată rată în zonele rurale şi în rândul familiilor cu posibilităţi materiale reduse.

 

 

 

În foarte multe cazuri, aceste familii de la ţară preferă să şi ţină copiii acasă, să îşi ajute părinţii în gospodărie şi la creşterea animalelor, decât să îi dea la şcoli, aflate uneori la distanţe prea mari şi fără a avea acces la un transport adecvat spre și dinspre unitățile de învățământ.

O altă ipoteză de urmărit este majorarea cuantumului burselor sociale acordate acestor elevi aflați în risc de vulnerabilitate.

Astfel, ministrul liberal al Educaţiei a inițiat o strategie concretă pentru a sprijini prezenţa la şcoală a copiilor proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse, prin măsuri care să limiteze abandonul şcolar, aflat la cote alarmante în prezent în România.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) beneficiază de o finanțare totală de 543 milioane de euro, în prima rundă de finanțare fiind deja aprobate 1.400 de cereri.

Beneficiarii acestei măsuri de susținere pot folosi fondurile puse la dispoziție nu doar pentru efectuarea unor ore de recuperare a cursurilor pierdute ci și pentru diferite tipuri de burse.

Banii mai pot fi cheltuiți pentru achiziționarea a diverse dotări, precum și pentru susţinerea financiară de tabere școlare sau excursii pentru copiii fără posibilități.

În concluzie, este apreciabil faptul că prin acest program vor fi spriinite financiar peste 2.500 de unități de învățământ, cu până la 200.000 de euro/școală, în vederea obținerii dezideratului propus, cel de diminuare a fenomenului abandonului școlar.

 

Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

24 iunie 2022 – Ziua Iei Să purtăm cu mândrie ia românească!

Legea pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei” a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și...

13 programe operaționale din perioada 2021-2027 trimise spre aprobare la Comisia Europeană

Documentele care stabilesc orientările strategice pentru atragerea fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 au fost prezentate, astăzi,...

Noi reglementări privind construcția școlilor mai sigure și mai moderne

 Ministerul Dezvoltării a actualizat reglementările în vigoare de 25 de ani privind construcția școlilor și liceelor – anunță...

43 DE PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, într-un dosar cu autoturisme de lux!

În această dimineață, polițiștii Serviciului Investigații Criminale Mureș desfășoară, în 8 județe, 43 de percheziții într-un dosar penal...
spot_img

Locuri de munca excelent platite pentru Campia Turzii si Turda

Cofetăria Dana SRL. angajeazã cofetar, pentru laboratorul de cofetărie situat în Turda, Piaţa Romană, nr. 20, jud. Cluj.* experienţa constituie un avantaj, dar nu...
%d bloggers like this: