fbpx
spot_img

Cristina Burciu: Dezvoltarea dinamică, solidară și verde, priorități ale României în actualul context delicat la nivel european

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Share post:

România susține dezvoltarea dinamică, solidară și verde inițiată de Comitetul Director al Centrului pentru dezvoltare al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu convingerea că țările Uniunii Europene pot colabora constructiv în

în scopul atenuării efectelor multiplelor crize actuale şi a impactului schimbărilor climatice asupra ţărilor în curs de dezvoltare.

Cooperarea pentru dezvoltare este un obiectiv primordial al instituțiilor europene, iar OCDE dorește consolidarea eforturilor de elaborare şi de prezentare a unor analize tematice în acest domeniu.

În contextul actual generat de impactul social-economic al multiplelor crize globale și regionale actuale, țara noastră a fost elogiată

pentru sprijinul acordat statelor mai vulnerabile.

România s-a achitat cu brio de sarcinile avute pe plan european, atât în ceea ce privește criza refugiaților din Ucraina afectată de război, cât și în ceea ce privește cooperarea internaţională şi multilateralismul, ca instrumente de bune practici cu rol de a contribui la rezolvarea unor priorități ale statelor în curs de dezvoltare.

Diplomația română și-a respectat, de asemenea, angajamentele asumate la nivel internaţional în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţei umanitare, inclusiv privind implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Oficialii europeni au mai apreciat și adaptabilitatea României în ceea ce privește protejarea asistenţei oficiale pentru dezvoltare, precum şi contribuția la creşterea nivelului de flexibilitate în acordarea de asistenţă, atât în cazul pandemiei de COVID-19, cât și a gestionării războiului din Ucraina.

Au fost remarcate, totodată, capacitatea și eforturile instituțiilor statului român în combaterea efectelor războiului din Ucraina, îndeosebi hotărârile adoptate de Guvernul României în beneficiul copiilor şi tinerilor din Ucraina, refugiaţi în ţara noastră.

Impactul schimbărilor climatice și promovarea investiţiilor în energie regenerabilă şi tranziţia verde se manifestă pregnant asupra tuturor statelor lumii, iar România acordă o importanță deosebită acestor tematici, atât pe plan intern, cât şi în politica externă.

Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă va continua aplicarea iniţiativelor internaţionale şi europene în domeniu, pentru a ne sincroniza cu măsurile europene în domeniul prevenirii şi adaptării la schimbările climatice, în scopul gestionării eficiente a efectelor dezastrelor naturale preconizate. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a inițiat o rețea de diplomaţie climatică, pentru a facilita dialogul și dezvoltarea expertizei țării noastre în acest domeniu.

În contextul actual al insecurităţii energetice, determinată de efectele războiului din Ucraina, România conlucrează activ la consolidarea regională a infrastructurii care asigură transportul de resurse energetice în Europa de Est, Balcanii de Vest şi Caucazul de Sud, o decizie semnificativă în acest sens fiind cea referitoare la furnizarea de electricitate Republicii Moldova.

Decarbonizarea sectorului energetic, creşterea producţiei de energie regenerabilă şi crearea oportunităţilor privind utilizarea electricităţii pe bază de hidrogen şi gaz natural reprezintă priorități imediate ale conducerii liberale a Executivului și sunt optimistă că obiectivele propuse vor fi îndeplinite în cel mai scurt timp.

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

 

 

spot_img
spot_img
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Related articles

Cod galben de vant in judetele Cluj si Alba

Intră pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență „FII pregătit” și consultă ghidurile aflate la rubrica...

Cat timp au stat politistii in fata apartamentului in care un copil a fost omorat? IPJ TACE!

Au trecut mai bine de 8 ore de cand IPJ ALBA refuza, efectiv, sa raspunda la o intrebare...

Razie a polițiștilor la Turda

  În cursul zilei de ieri, 25 martie a.c., în intervalul orar 17.00-21.00, polițiștii rutieri, de ordine publică și...

Președintele PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, despre implicarea tinerilor în politică

Implicarea tinerilor în politică este esențială pentru o societate sănătoasă și democratică. În calitate de cetățeni activi, tinerii...
%d bloggers like this: