spot_imgspot_img
spot_img

Pe aceeași temă

te-ar putea interesa

Haha, chiar credeați că PSD și PNL se urăsc?

Hai să vedeți cum o să reușesc, prin acest...

👥Parteneriatele generează performanță! Vă mulțumim!

🎓Educația este unul dintre pilonii esențiali ai unei societăți...

Iată cum s-a petrecut accidentul de la Copăceni

IPJ Cluj a prezentat detalii despre dinamica accidentului rutier...

ATENȚIE! Restricțiile pe A3, Gilău, continuă

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj a remis...

Fost chiriaș a distrus bunurile dintr-un apartament

Fost chiriaș a pătruns prin efracție și a distrus...

Cristina Burciu: Comisia Europeană a răspuns pozitiv demersurilor PNL privind alocarea sprijinului financiar destinat fermierilor români

În urma intervențiilor succesive și ferme ale Guvernului condus de premierul PNL Nicolae Ciucă, Comisia Europeană va acorda un nou pachet de sprijin financiar fermierilor din România și celelalte țări afectate de prețul scăzut al cerealelor importate din Ucraina. Din valoarea totală a acestui program de susținere, de 100 milioane euro, țara noastră va beneficia de suma de 29,7 milioane euro, în vederea despăgubirii agricultorilor care au suferit pierderi considerabile din cauza afluxului de grâne ieftine din țara vecină.

Cu toate că acordarea acestui pachet de sprijin este condiționată de suspendarea de către Ungaria a măsurii unilaterale care vizează grânele ucrainene, România urmează să primească banii pentru fermieri din partea Comisiei Europene, suma urmând să fie suplimentată din bugetul de stat, astfel încât să se poată acoperi o parte a pagubelor înregistrate de românii care au rămas cu cerealele în stoc, fără posibilitatea de a le comercializa.

Până acum, producătorii noștri de cereale au intrat deja în posesia unui sprijin în valoare de 20,1 milioane de euro, jumătate din partea Comisiei Europene și jumătate din bugetul național.

La acest demers au contribuit și parlamentarii europeni ai PNL, care s-au implicat activ în sprijinirea fermierilor români, prin convingerea forului european de a debloca sumele necesare agricultorilor români din rezerva de criză a Uniunii Europene, un fapt care se petrece foarte rar și doar în situații deosebite.

În același context, pentru a soluționa criza apărută pe fondul permisivității exporturilor, Comisia Europeană a prelungit până la 15 septembrie restricțiile pentru importurile de cereale, respectiv grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina. Această hotărâre este adresată țărilor care au avut cel mai mult de suferit: România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia.

În consecință, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a cerealelor ucrainiene, va fi posibilă doar în celelalte țări membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci menționate.

Consider că instituția europeană responsabilă cu soluționarea acestei crize de proporții a procedat corect din punctul de vedere al interzicerii importurilor cerealelor din Ucraina, având în vedere daunele imense produse producătorilor agricoli din țările apropiate. Doar fermierii români au înregistrat pierderi de aproximativ 200 de milioane de euro, sumă care trebuie să fie decontată de Comisia Europeană, astfel încât agricultorii să își poată continua activitatea și să nu intre în incapacitate de plată.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img
spot_img