spot_img
spot_imgspot_img
Stiri - nationalCristina Burciu: Comisia Europeană a răspuns pozitiv demersurilor PNL privind alocarea sprijinului...

Cristina Burciu: Comisia Europeană a răspuns pozitiv demersurilor PNL privind alocarea sprijinului financiar destinat fermierilor români

În urma intervențiilor succesive și ferme ale Guvernului condus de premierul PNL Nicolae Ciucă, Comisia Europeană va acorda un nou pachet de sprijin financiar fermierilor din România și celelalte țări afectate de prețul scăzut al cerealelor importate din Ucraina. Din valoarea totală a acestui program de susținere, de 100 milioane euro, țara noastră va beneficia de suma de 29,7 milioane euro, în vederea despăgubirii agricultorilor care au suferit pierderi considerabile din cauza afluxului de grâne ieftine din țara vecină.

Cu toate că acordarea acestui pachet de sprijin este condiționată de suspendarea de către Ungaria a măsurii unilaterale care vizează grânele ucrainene, România urmează să primească banii pentru fermieri din partea Comisiei Europene, suma urmând să fie suplimentată din bugetul de stat, astfel încât să se poată acoperi o parte a pagubelor înregistrate de românii care au rămas cu cerealele în stoc, fără posibilitatea de a le comercializa.

Până acum, producătorii noștri de cereale au intrat deja în posesia unui sprijin în valoare de 20,1 milioane de euro, jumătate din partea Comisiei Europene și jumătate din bugetul național.

La acest demers au contribuit și parlamentarii europeni ai PNL, care s-au implicat activ în sprijinirea fermierilor români, prin convingerea forului european de a debloca sumele necesare agricultorilor români din rezerva de criză a Uniunii Europene, un fapt care se petrece foarte rar și doar în situații deosebite.

În același context, pentru a soluționa criza apărută pe fondul permisivității exporturilor, Comisia Europeană a prelungit până la 15 septembrie restricțiile pentru importurile de cereale, respectiv grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina. Această hotărâre este adresată țărilor care au avut cel mai mult de suferit: România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia.

În consecință, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a cerealelor ucrainiene, va fi posibilă doar în celelalte țări membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci menționate.

Consider că instituția europeană responsabilă cu soluționarea acestei crize de proporții a procedat corect din punctul de vedere al interzicerii importurilor cerealelor din Ucraina, având în vedere daunele imense produse producătorilor agricoli din țările apropiate. Doar fermierii români au înregistrat pierderi de aproximativ 200 de milioane de euro, sumă care trebuie să fie decontată de Comisia Europeană, astfel încât agricultorii să își poată continua activitatea și să nu intre în incapacitate de plată.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

- Advertisement -spot_img
spot_img

More From RefleqtMedia

A fost dezvăluit Marele Plan al NATO pentru un război împotriva Rusiei: este pregătit minuțios de 14 ani

Țările NATO au început să se pregătească pentru confruntarea cu Rusia și revenirea...

Via Transilvanica străbătută integral, timp de o lună, de 200 de angajați E.ON

Cei 1.400 de kilometri ai acestui traseu, din Putna...

Lansarea ediției XV-a a Galei Premiilor pentru un Mediu Curat!

ECOTIC, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor,...

Cristina Burciu: Investiții esențiale în dezvoltarea economică a României

Conducerea PNL a Ministerului Finanțelor a încheiat procedura...

Magiunul de Topoloveni, primul produs românesc de indicație protejată la nivel UE

Magiunul de Topoloveni🧉este poate unul dintre cele mai cunoscute...

Toată stima! O profă de mate spune lucrurilor pe nume

Sictirită până peste cap de atitudinea indolentă a elevilor...

Sprijin financiar în valoare de 83,11 milioane lei pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează...
- Advertisement -spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: