spot_img

Cristina Burciu: Aderarea României la Spațiul Schengen, un vis aproape de realitate în mandatul Guvernului Nicolae Ciucă

Date:

Share post:

Aderarea României la Spațiul Schengen este aproape să devină realitate, în mandatul Guvernului Nicolae Ciucă, după mulți ani în care, din motive inexplicabile, țării noastre i s-a refuzat în mod nejustificat accesul la această zonă liberă.

Anunțul public al cancelarului german, Olaf Scholz, care a exprimat susținerea aderării României la spațiul Schengen, este salutar și dătător de speranțe în acest sens, având în vedere forța decizională pe care Germania o are în cadrul organismelor europene decidente.

Demn de menționat este faptul că țara noastră îndeplinește toate condițiile tehnice și administrative privind aderarea la Schengen, iar Executivul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă are ca obiectiv primordial îndeplinirea acestui deziderat strategic.

Avantajele intrării României în spațiul Schengen vor fi concludente și consistente pentru cetățenii noștri. În primul rând, vom scăpa de așteptarea, uneori exagerată, de la trecerile frontierelor terestre cu Ungaria, Bulgaria și Grecia.

 

 

De asemenea, la frontierele aeriene, va fi eliminat controlul de frontieră pentru zborurile către și dinspre țările aflate în spațiul Schengen, ceea ce înseamnă beneficii concrete pentru transportatori, care nu vor mai fi nevoiți să piardă timp prețios la cozi și vor scăpa de procedurile birocratice greoaie din prezent. Nu în ultimul rând, intrarea noastră în acest areal european se va concretiza prin creșterea atractivității României, atât pentru potențialii investitori, cât și pentru domeniul turistic.

Personal, m-am adresat recent ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe tema întârzierii procesului de aderare al României la Spaţiul Schengen, subliniind că este impropriu ca demersul nostru să rămână la stadiul de miză politică şi europeană de neatins.

În aceste condiţii, am pus legitima întrebare de ce România a fost nevoită să facă investiţii majore pentru securizarea frontierelor, una dintre condiţiile impuse pentru a fi în arealul Schengen, şi, de asemenea, de ce fondurile substanțiale alocate în acest sens nu au avut rezultatul scontat.

        Sunt încrezătoare că aderarea la spațiul Schengen cu drepturi depline a României va constitui un pas important în dezvoltarea țării, pe termen scurt și mediu, cu atât mai mult cu cât țara noastră reprezintă un pol de stabilitate al flancului estic al NATO și Uniunii Europene, în această perioadă complicată, dominată de războiul din Ucraina.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Atenție, șoferi❗ ANM a emis două avertizări de cod galben❗

🟡 Primul codul galben este valabil în perioada 01...

Nenorocit – a violat o fată de 12 ani și a filmat-o indecent

La data de 29 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de...

Cristina Burciu: Plata facturilor prin intermediul cardurilor pentru energie va începe în februarie

Cardurile pentru plata facturilor la energie vor fi operaționale...
%d bloggers like this: