Astăzi, de la ora 10:00, Consiliul Local al Municipiului Turda se reunește, în ședință extraordinară, pentru dezbaterea și aprobarea Bugetului Local de Venituri și Cheltuieli aferent anului 2022.
Ei bine, în cursul serii de ieri, reprezentanții USRPLUS Turda au ieșit public pentru a declara că solicită mai multe fonduri pentru sănătatea turdenilor.
În speță:
- creșterea alocației de hrană pentru persoanele internate în Spitalul Municipal Turda și
- alocarea unei sume de bani pentru achiziționarea unei ambulanțe de tip C (terapie intensivă).
Dacă prima propunere este mai mult decât decentă și ar trebui adoptată de Consiliul Local, problema apare cu cea de-a doua propunere.
„Achiziţionarea unei ambulanţe de reanimare şi terapie intensivă (tip C1). Oraşul nostru are o populaţie de circa 58 700 locuitori, iar Serviciul de Ambulanţă Turda dispune doar de o singură ambulanţă de reanimare şi terapie intensivă. Dotarea cu încă o ambulanţă de tip C1 va creşte capacitate de reacţie/răspuns, calitatea şi eficienţa Serviciului de Ambulanţă Turda. Încă o ambulanţă de tip C1 va creşte şansele de supravieţuire ale pacienţilor care necesită asistenţă de tip reanimare/terapie intensivă.”, au declarat aseară useriștii.
Lăsăm la o parte faptul că USRPLUS nu cunoaște terminologia. Nu există Serviciul de Ambulanță Turda, ci există PUNCTUL DE LUCRU AL SERVICIULUI DE AMBULANȚĂ JUDEȚEAN CLUJ – o entitate independentă de orice structuri administrative turdene.
Întrebați fiind cum se vor putea asigura că respectiva ambulanță va deservi doar cetățenilor din Municipiul Turda, domnul Adrian Teban a declarat: „Ambulanta va deservi pacientii care vor avea nevoie de ea. Bugetul local al orasului nu este constituit doar prin aportul cetatenilor cu buletin de Turda. Avem aici numeroase facilitati care atrag si muncitori din satele din imprejurimi.”
Pentru ca opinia publică să înțeleagă de ce propunerea de achiziționare a unei ambulanțe de tip C nu este fiabilă, vă vom explica mecanismul de administrare a ambulanțelor din județul Cluj.
Dacă Municipiul Turda alocă resurse financiare și cumpără ambulanța, aceasta va fi donată, prin act de donație, către Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj.
Ei bine, aici apare problema, întrucât SAJ Cluj va putea dispune de respectiva autospecială de tip C exact după modul în care are nevoie.
Nu există nici o garanție că ambulanța va rămâne în Turda, ea putând fi trimisă în Gherla, Huedin, Dej, Cluj Napoca sau oriunde este nevoie de acea ambulanță.
Nu există nici o garanție că ambulanța respectivă va deservi cetățenii din arealul Turzii.
Și … nu în ultimul rând, nu există garanții că SAJ Cluj va FOLOSI respectiva ambulanță, deoarece pentru o ambulanță de tip C trebuie angajat personal suplimentar, personal pe care SAJ Cluj nu vrea sau nu îl poate angaja de mai bine de 5 ani!
La nivelul orașelor din județul Cluj au existat peste 20 de solicitări oficiale, din partea primarilor, pentru ca SAJ Cluj să suplimenteze efectivele din teritoriu … nu s-a suplimentat absolut nimic până acum. Astfel, în săptămânile trecute, punctele de lucru SAJ Turda și SAJ Câmpia Turzii au ajuns să lucreze cu câte un echipaj pe tură.
Deci … înainte să bravăm în fața cetățenilor că vrem să le oferim condiții mai bune, trebuie să luăm în calcul și dacă se poate să facem acest lucru!
Comentarii