spot_img
spot_img

Comunicat de Presă Bilanțul anului 2018

spot_img

Primăria Municipiului Turda vă prezintă bilanțul principalelor activități ale administrației locale din anul 2018, fiind un an de succes în care s-a reușit în cea mai mare parte finalizarea procedurilor birocratice pentru foarte multe proiecte europene și guvernamentale, au fost depuse proiecte noi în vederea obținerii fondurilor europene, iar bugetul local, cel mai mare din istoria Turzii, a fost folosit pentru lucrări de maximă urgență sau în domenii și zone care nu pot fi incluse în proiecte cu finanțări externe. Vă redăm succint cele mai importante realizări ale anului 2018:

 1. Au fost asfaltate și modernizate 10 străzi, iar alte două străzi importante au fost reabilitate
  Str. Gheorghe Barițiu, Str. Gheorghe Șincai, Str. Aurel Vlaicu, Str. Făcliei, Str. Păcii, Str. Vulcan, Str. Bercului, Str. Bistriței, Str. Matei Basarab, Str. Bucegi
  Străzile Avram Iancu și Ștefan cel Mare au fost reabilitate cu fonduri de la bugetul local, acestea fiind lucrări de urgență menite să sporească confortul cetățenilor până la demararea lucrărilor pe fonduri europene, incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, care prevăd lucrări mult mai ample de modernizare.
 2. Au fost achiziționate 20 de autobuze electrice
  Turda este primul oraș din România care a achiziționat autobuze electrice cu fonduri europene. Acestea vor fi livrate până la sfârșitul anului 2019.
  Flota de autobuze și toate echipamentele (stații de încăcare, branșamente, sistem E-ticketing) vor fi operate de către noua companie de transport public a Consiliului Local.
 3. Au fost semnate contractele de finanțare europeană pentru modernizarea străzilor principale
  Proiectele constau în asfaltarea și modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), achiziția celor 20 de autobuze electrice și implementarea sistemului de Bike Sharing.
  În acest moment se desfășoară licitațiile, iar o parte din lucrări vor începe în cursul acestui an.
 4. S-au finalizat licitațiile pentru modernizarea Cartierului Industrial
  În această primăvară va începe modernizarea a 19 străzi din Cartierul Industrial: Str. Horticulturii, Str. Putna, Str. Alecu Russo, Str. Arieșului, Str. Brebeneilor, Str. Bujorului, Str. Nicolae Teclu, Str. Cânepiști, Str. Ana Ipătescu, Str. Săndulești, Str. Ceferiștilor, Str. Cheii, Str. Depoului, Str. Fabricii, Str. Cosmin, Str. Gării, Str. Petru Rareș, Str. Moților, Str. Bogata.
  Lucrările sunt finanțate cu fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
 5. 20 de străzi din Cartierul Băi, pregătite de asfaltare
  Toate demersurile birocratice au fost încheiate, iar lucrările de asfaltare vor începe în această primăvară. Lucrările sunt finanțate de Uniunea Europeană.
  Aleea Alexandru Borza, Aleea Băilor, Aleea Durgăului, Aleea Mureș, Aleea Olt, Str. Alunișului, Str. Barbu Lăutaru, Str. Caisului, Str. Câmpului, Str. Castanilor, Str. Cireșului, Str. Frăgăriște, Str. George Enescu, Str. Gheorghe Dima, Str. Mărului, Str. Nucului, Str. Piersicului, Str. Prunului, Str. Șesului, Str. Vișinului
 6. Investiții Majore la Spitalul Municipal
  Au fost alocate fonduri semnificative pentru îmbunătățirea condițiilor de spitalizare și a actului medical. S-au realizat modernizări, s-a achiziționat aparatură de ultimă generație, iar 8 medici noi s-au alăturat echipei instituției medicale.
  Spitalul are acum un nou parc. În curtea interioară a Spitalului Municipal a fost amenajat un spațiu de relaxare și recreere în aer liber, pentru a spori confortul pacienților internați.
 7. Școlile din Turda au fost modernizate
  Acest an școlar i-a întâmpinat pe elevi în condiții mult mai bune, toate unitățile de învățământ turdene beneficiind în acest an de fonduri pentru modernizare, dotări și reparații, inclusiv creșele și grădinițele.
  Școala Gimnazială Teodor Murășanu, Scoala Gimnazială Avram Iancu, Liceul Teoretic Liviu Rebreanu, Școala Profesională Poiana și Colegiul Tehnic, în curs de modernizare completă.
  La cele 5 unități de învățământ se desfășoară lurări de modernizare cu fonduri obținute de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
 8. Parcuri și locuri de joacă modernizate
  S-au montat jucării noi și s-au înfrumusețat spațiile în parcurile de pe str. Rapsodiei, Str. Licliacului, Str. Avram Iancu, Parcul Central, Parcul Teilor, Parcul Turda Nouă și Parcul Horea, Cloșca și Crișan.
 9. Ample acțiuni pentru un oraș mai curat
  Au avut loc campanii de conștientizare și de curățenie, s-au desființat rampe clandestine, s-au montat camere noi de supraveghere, iar Poliția Locală a intensificat controlul pe linia curățeniei.
 10. S-a achiziționat o autospecială pentru curățenia stradală
  Autospeciala este dotată cu perii bilaterale și centrale care mătură mizeria de pe carosabil și o aspiră. De asemenea, autospeciala are încorporată și o instalație de umezire pentru a reduce la minim disconfortul creat de praf.
 11. Au fost amenajate spațiile verzi
  S-au amenajat spațiile verzi din Piața 1 decembrie 1918, de pe străzile Libertății și Republicii, a fost amenajată noua Piață a Tricolorului, Piața Teatrului, Piața Romană și sensul giratoriu de la Caraiman
 12. Parcări reamenajate, marcaje rutiere și treceri de pietoni supraînălțate
  S-au realizat numeroase lucrări de sistematizare a traficului. Au fost amenajate parcări noi, au fost înființate noi sensuri giratorii și s-au construit treceri de pietoni supraînălțate.
 13. S-a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea Castrului Roman
  Este în derulare procedura de licitație a contractului de proiectare și execuție. Prin modernizarea acestui obiectiv de mare importanță se va naște un nou mare brand al Turzii, alături de Salina Turda.
 14. A fost atribuit contractul de lucrări pentru modernizarea zonei Obelisc Mihai Viteazul
  Lucrările de modernizare a parcului unde se află mormântul lui Mihai Viteazul vor începe în această primăvară.
 15. Pași pentru recuperarea proiectului Grădinii ZOO
  S-a obținut prelungirea termenului pentru realizarea proiectului “Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda”. Ministerul Mediului va asigura finanțarea în continuare a acestui obiectiv până la finalul anului 2019.
 16. Proiecte Europene Depuse
 • Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al municipiului Turda, construirea unei Autobaze de transport și amenajare parcare de tip park&ride
 • Construirea și dotarea unui centru multifuncțional în Băile Turda
 • Reabilitarea Teatrului Aureliu Manea
 • Reabilitarea clădirii fostei Judecătorii și redestinarea ei ca Centru de cultură, artă și tradiții
 • Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Piața Republicii nr. 43 și str. Libertății nr. 2
 • Extinderea Casei Rurale și înființarea Secției Etnografice a Muzeului de Istorie Turda
 • Reabilitarea, extinderea și dotarea Grădinițelor: Dr. Ion Rațiu, Grădiniței cu program prelungit Sf. Maria și a Creșei Nr. 5, Grădiniței cu program prelungit Prichindelul Isteț și a Creșei Nr. 4
 • Reabilitare imobil pentru amenajarea unei noi creșe în municipiul Turda
 • Amenajare zonă de agrement și construire centru multifuncțional – spațiu amenajat pentru un orășel al copiilor
 1. A fost finalizat Studiul de Fezabilitate privind modernizarea Minei Iosif
  Proiectul prevede deschiderea unei noi mine de mari dimensiuni din interiorul Salinei Turda, închisă în acest moment publicului, amenajarea minei Iosif pe 6 nivele de vizitare, realizarea unui ascensor central, sală de conferințe, centru de tratament cu aerosoli, teren de sport, ș.a
 2. Predarea Podului peste Arieș
  Podul peste Arieș a trecut în administrarea CNAIR, în vederea reabilitării. După îndelungi eforturi și așteptări, sperăm ca acest pod să intre în reparații și modernizare cât mai curând posibil.
 3. Proiectul Companiei de Apă Arieș
  Compania de Apă Arieș a semnat primele contracte de lucrări din cadrul “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii”.
  Are o valoare totală de 151,3 milioane Euro + TVA. Acest proiect va permite realizarea unor investiții majore în infrastructura de apă și canal.
 4. Locuințe pentru tineri
  ANL a început lucrările de construire a unui bloc de locuințe cu 48 de apartamente, pe str. Zambilelor.
 5. Situl poluat – Poșta Rât
  Licitația se află în etapa de evaluare a ofertelor, urmând ca situl poluat istoric Poșta Rât să fie decontaminat. Pe întreaga suprafață decontaminată va fi amenajat un parc public modern.
 6. Calitate, egalitate și prietenie în școlile din Turda
  Contractul de finanțare a proiectului european CEPS Turda a fost semnat în acest an. Proiectul se află în implementare și vizează prevenirea și reducerea abandonului școlar.
 7. A fost implementat sistemul de management al calității ISO 9001:2015
  Primul proiect implementat vreodată de Primăria Turda în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă. Datorită acestui proiect, Primăria Municipiului Turda funcționează acum după un standard internațional de management al calității.
 8. Realizarea proiectului privind amenajarea Baze Sportive Moderne la CNMV
  La Colegiul Național Mihai Viteazu ne-am propus să construim cea mai modernă bază sportivă din municipiu. În acest moment se identifică sursele de finanțare pentru realizarea acestui proiect.
  Proiectul prevede înființarea a trei terenuri de tenis de câmp, a unui teren de baschet/handbal, modernizarea terenului de fotbal și construirea unei piste de atletism.
 9. Semnare Finanțare – Sala Polivalentă
  A fost aprobată construirea Sălii Polivalente de către Compania Națională de Investiții, cu o valoare de 18 milioane de euro. În acest moment este în curs de pregătire licitația, urmând ca CNI să înceapă execuția lucrărilor .
 10. AHC Potaissa Turda – Performanțe spectaculoase!
  Echipa de Handbal Potaissa Turda este campioană europeană, câștigând în anul 2018 Cupa Challenge, fiind astfel prima echipă din istoria județului Cluj care obține un trofeu european. De asemenea, au obținut bronzul în Liga Zimbrilor.
  Pe parcursul anului 2018 la club și-au desfășurat activitatea un număr de 216 sportivi, împărțiți pe 7 categorii de vârstă, clubul fiind în acest moment o adevărată pepinieră de jucători profesioniști a handbalului românesc.
 11. Sticla Arieșul Turda – Promovare în Liga superioară
  Anul 2018 a fost marcat de o performanță remarcabilă a fotbaliștilor turdeni, echipa reușind să promoveze în liga superioară, în Liga a 3-a. De asemenea, sportivii au câştigat finala judeţeană a Cupei României.
 12. Turda, exemplu de bune practici la Bruxelles
  Reprezentanții Primăriei au fost invitați în luna ianuarie 2018 la Bruxelles, la Parlamentul European, unde au susținut conferința “Turda exemplu de bune practici în accesarea fondurilor UE”. Parlamentarii europeni au apreciat rezultatele administrației turdene.
 13. Cooperare pe plan international
  2018 a fost un an în care au fost stabilite noi relații pe plan international. Turda a primit vizita Ambasadorilor a peste 32 de state. Au avut loc numeroase întâlniri cu investitori străini pentru dezvoltarea mediului de afaceri în Turda.
  Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu a efectuat o vizită oficială la Primăria Turda, în cadrul căreia a felicitat administrația locală pentru performanțele în domeniul accesării fondurilor europene.
  Primarul Municipiului Turda a fost invitat să participe la proiectul derulat de Televiziunea Română “Caravana România – Israel”, prin intermediul căruia a fost promovată Turda la nivel international.
 14. EVENIMENTE
  EUROVISION
  Concert Francesco Napoli
  Târgul de Paște
  Nabucco

Sărbătoarea Copilăriei
Olimpiada Națională a Sportului Școlar Fotbal
Consiliul Local al Tinerilor
Habar n-am fest
Festivalul Internațional de ȘAH
Cupa Potaissa – Ed. a XXIII- a la dans sportiv
Festivalul de Folclor
Cea mai mare simulare de lupte – Castrul Roman
Festivalul Internațional de Teatru
Zilele Municipiului Turda
Agro Fest
Premii la 50 de ani de căsătorie
Ziua Natională a României în Anul Centenar
Târgul de Crăciun
Concert Ștefan Hrușcă

 1. Galeria de Artă a fost modernizată
  Au fost efectuate lucrări de renovare (înlocuire tâmplărie, pardoseală, reabilitare pereți, sistem de încălzire, electricitate, alimentare cu apă, grupuri sanitare) și s-a montat un sistem de iluminat modern, care să pună în valoare exponatele.
 2. Azi În Turda
  A fost creat cel mai mare grup de Facebook din Turda, unde cetățenii pot vedea în timp real ceea ce se lucrează în oraș și unde își pot comunica doleanțele, problemele fiind rezolvate în cel mai scurt timp.
 3. Realizarea Filmului de Promovare a Municipiului Turda
  Pe parcursul întregului an a fost realizat filmul de promovare al orașului și a împrejurimilor, un material care să aducă și mai mulți turiști străini la “Turda, poarta spre inima Transilvaniei”
 4. PREMII
  Cel mai bun Plan de Mobilitate Urbană Durabilă! Premiul a fost acordat de Comisia Europeană planul fiind cel mai bun la nivelul Uniunii Europene, după ce Turda a concurat în finală cu Milano și Manchester. Pe baza acestui plan vom putea accesa până în anul 2030, finanțări în valoare de peste 50 de milioane de euro din fonduri nerambursabile.
  Locul 1 pentru cele mai multe proiecte europene pe mobilitate urbană din Regiunea Nord – Vest
  Locul 1 pentru cele mai multe proiecte europene de regenerare urbană din Regiunea Nord – Vest
  Locul trei pentru cele mai multe proiecte finanțate, primele două locuri fiind obținute de municipii reședință de județ din Regiunea Nord – Vest
  Premiul național pentru proiectul “CEPS Turda – Calitate, Egalitate și Prietenie în Școlile din Turda”, în cadrul Galei Administrație.ro
  Primarul Cristian Octavian Matei a primit premiul de excelență – Primarul anului pentru Turismul Balnear 2018, prin care este recunoscută poziția de “Promotor al Balneologiei din România”
 5. Cel mai mare buget din istorie
  În anul 2018 Primăria Municipiului Turda a avut cel mai mare buget din istorie, în valoare de 151.090.697 lei. La nivelul municipiului Turda au fost semnate contracte de finanțări externe și guvernamentale de peste 300 de milioane de euro.

Mulțumim partenerilor, colaboratorilor și tuturor cetățenilor
pentru contribuția adusă dezvoltării orașului!
Mulțumiri întregii echipe a administrației locale!

Biroul de Presă

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Mentalitate pur-românească: înainte o țigară canceroasă, apoi tratament pulmonar

O situație incredibilă se propagă, deja, de prea multă...

Cod galben de ceață în zona Turda – Câmpia Turzii! Se poate forma ghețuș și polei

Administrația Națională de Meteorologie a remis, în această dimineață,...

Newsweek: Ovidiu Vancea era REABILITAT și AVEA DREPT DE PRACTICĂ

Website-ul de știri, Newsweek, este primul organ de main-stream...

2.7 milioane de lei, prin PNRR, vin la Turda

Astăzi, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke,...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Peste 241.000 de români au votat în DIASPORA – vezi top 3 în funcție de țara unde au votat

Alegerile prezidențiale pentru turul 2 de scrutin au debutat...

Dezastru ecologic la Turda – nesimțirea și nepăsarea au distrus o pădure tânără

În ultimii doi ani, în zona lacurilor Csiki și...

CSM Câmpia Turzii se înscrie în Liga a III-a!

Deși încă nu este nimic sigur cu privire la...

La Mulți Ani, tuturor asistenților medicali din România!

Primii oameni care-ți acordă ajutor, când ai o urgență...
spot_img
spot_imgspot_img

Astăzi debutează Florești Fest

Anul acesta Floreștiul, cea mai mare comună din România, trece de la clasicele Zile ale comunei, la un concept nou, modern și îndrăzneț -...

Percheziții la hoții de lemn din Alba

În această dimineață, polițiștii din Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, efectuează 12 percheziții, la persoane bănuite că ar fi tăiat,...

Victoria a plecat spre apus…

Tot ce mi-am dorit era sa nu scriu aceste cuvinte…Dragi prieteni, cu durere si inima franta , printre lacrimi si ganduri… Dumnezeu a chemat-o...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: