spot_img
spot_img

Comuna Chețani își cinstește oamenii sfinți! Episcopul Andrei al Covasnei şi Harghitei împlineşte 55 de ani

spot_img

Preasfințitul Părinte Andrei (Andrei Moldovan) s-a născut pe data de 22 noiembrie 1967 în localitatea Cheţani, judeţul Mureş, primul copil al părinţilor Nicolae şi Maria. Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat în satul natal Cheţani, judeţul Mureş. A absolvit Liceul din Iernut, judeţul Mureş, promoţia 1986. În anul 1989 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Topliţa, judeţul Harghita.

În data de 19 iulie 1990 a fost tuns în monahism cu numele de Andrei, de către IPS Andrei al Alba-Iuliei. În 20 iulie 1990 a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Topliţa de IPS Antonie Plămădeală al Ardealului. În data de 21 noiembrie, același an, este hirotonit ieromonah la Mănăstirea Topliţa de IPS Andrei al Alba-Iuliei.

La 10 august 1995 este numit stareţ la Mănăstirea Făgeţel, judeţul Harghita de către PS Ioan al Covasnei şi Harghitei. În 29 august 1999 este hirotesit protosinghel, iar la 29 august 2006 este hirotesit arhimandrit de PS Ioan al Covasnei şi Harghitei.

În anul 2000 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian din Bucureşti. A urmat, în perioada 2002-2005, studii post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic, Grecia.

În data de 1 octombrie 2005 este numit Exarh al mănăstirilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei, post pe care l-a ocupat până la hirotonirea sa în arhiereu. În această perioadă, 1995-2008, a condus lucrările de refacere a acestei mănăstiri: pictura bisericii, clopotniţa, corp-chilii, arhondaric, gospodărie anexă. Tot în această perioadă a reuşit acolo, într-o zonă unde românii sunt minoritari, să adune o obşte de vieţuitori, pe unii îndemnându-i spre şcolile teologice din ţară.

În cadrul lucrărilor Sfântului Sinod din data de 8-9 iulie 2008, desfăşurate la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, Arhim. Andrei Moldovan a fost ales în postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, post rămas liber odată cu alegerea Preasfinţitului Părinte Visarion Bălţat în demnitatea de episcop al nou înfiinţatei Episcopii a Tulcii.

La 15 august 2008, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost hirotonit arhiereu la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Din 2008 până în prezent este membru al Comisiei canonice, juridice și pentru disciplină a Sfântului Sinod. În 5 februarie 2015 a fost ales Episcopul Covasnei şi Harghitei de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Întronizarea sa a avut loc duminică, 15 februarie 2015, în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.

Foto credit: Basilica.ro

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Atentie la centralele de apartament! Un bloc de locuinte s-a facut tandari!

Un bloc de locuinte s-a facut praf, dupa ce...

TRANSPORT AGABARITIC ÎN ZONA TURDA RESTRICȚII DE TRAFIC

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că...

Interlopul care a comandat ASASINAREA unui jurnalist – condamnat la 11 ani de pușcărie!

În sfârșit se face dreptate în România! Interlopul Lucian Boncu...

Deplasare cu stația mobilă a Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj, la Viișoara

O echipă de funcționari ai Direcției Județene de Evidență...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Mitingul motilor, de la Turda, se face fara autorizatie

I  In cursul serii trecute, Societatea Patriotica Avram Iancu a...

Vezi când vor fi premiate cuplurile „de aur” ale Turzii

DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ TURDA aduce la cunoștință cuplurilor...

Jurnalistul, Gelu Florea, scutit timp de 6 luni de vaccinul anti-COVID-19

Jurnalistul turdean, Gelu Florea, a obținut o „derogare” din...

Sondaj IRES: N-are niciun adversar, Lojigan va fi primar!

A venit momentul să discutăm despre rezultatele sondajului efectuat...

Ne socializam! Colegiul Victor Ungureani are cont de Instagram

Anuntul a fost facut de conducerea Colegiului, pe facebook,...
spot_img
spot_imgspot_img

Compania de Apă ARIEŞ anunță întreruperea furnizării apei potabile în data de 20.04.2021, între orele 09:00 – 13:00, în municipiul Câmpia Turzii. Sunt afectate...

Întreruperea furnizării apei potabile este necesară pentru efectuarea lucrărilor de remediere avarie la rețeaua de distribuție a apei potabile pe str. Florilor.   Avaria au fost...

De Crăciun, cele mai frumoase decorațiuni sunt cele care dăiunie peste ani

Suntem în perioada Sărbătorilor de iarnă și, dacă am avea mai multă zăpadă, ar fi cea mai frumoasă perioadă din an. Este perioada în care...

Cristian Matei: „Continuăm lucrările de modernizare a infrastructurii!”

Cele mai complexe lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere din istoria post-decembristă a Municipiului Turda continuă, în ciuda pandemiei de coronavirus. Primarul Municipiului - Cristian...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: