fbpx
spot_img
spot_img

Cod ROȘU climatic! Cum se va schimba clima în România

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -

Indiferent de cât de mult se va mai încălzi clima de acum încolo, anumite efecte nu mai pot fi oprite: temperaturile vor continua să crească în toată Europa, mai rapid decât la nivel mediu global, precizează experții în climă ai ONU, în raportul făcut public pe 9 august.

- Advertisement -
- Advertisement -

Experții climatologi au făcut public, în noul raport ONU, felul în care se va schimba clima în următorii ani și decenii în toate colțurile globului, printre care și în Europa și, prin urmare, și în România.

România se află, potrivit climatologilor ONU, în două zone climatice ale Europei: zona de sud a țării, între Dunăre, Marea Neagră și Munții Carpați, se află în zona climatică Mediteraneană, iar restul țării se află în zona climatică a Europei de Vest și Centrale. Zona climatică de est a Europei începe la est de Marea Neagră.

Schimbările climatice în sudul României

În sudul României, va fi o creștere a secetei hidrologice, agriculturale și ecologice, iar dacă temperaturile vor crește la nivel global cu 2 grade sau mai mult, se va observa și o creștere a aridității și a condițiilor meteo ce duc la incendii de vegetație.

Deasemenea, la o creștere a temperaturilor de 2 grade sau mai mult, experții pot spun cu o mare siguranță că va exista o combinație de efecte ale schimbărilor climatice: încălzire, temperaturi extreme, creșterea secetei și aridității, scăderea precipitațiilor, creșterea incendiilor de vegetații, creșterea nivelului mării, scăderea ninsorilor și a vitezi vântului.

Schimbările climatice în restul României

De la nivelul Carpaților, inclusiv, în sus, este prognozată o creștere a ploilor torențiale ce provoacă inundații, la o creștere de 1,5 grade și cu mare siguranță la 2 grade sau mai mult.

La o creștere a temperaturii cu 2 grade, vor crește inundațiile provocate de râuri, dar și nivelul de secetă hidrologică, agriculturală și ecologică, indiferent de scenariul emisiilor gazelor cu efect de seră.

Deasemenea, atât în România, cât și în restul Europei, vor avea loc schimbări climatice care deja nu mai pot fi oprite: indiferent de scenariul emisiilor gazelor cu efect de seră, va crește frecvența și intensitatea valurilor de căldură extremă. Situația va deveni critică pentru oameni și pentru ecosisteme dacă temperaturile ating sau depășesc 2 grade.

Frecvența zilelor reci și temperaturilor de îngheț va continua să scadă, indiferent de scenariul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Nivelul relativ al mărilor va continua să crească, indiferent de cât de mult vor crește temperaturile, în toate zonele costiere europene, cu excepția Mării Baltice, cu o rată aproape sau mai mare decât cea la nivel global. Schimbările vor continua după anul 2100, iar fenomenele extreme legate de nivelul mării vor deveni mai frecvente și mai intense, ducând la mai mult inundații ale zonelor de coastă.

Ghețarii vor continua să se topească, precum și permafrostul și durata zăpezilor în zonele de altitudine și latitudine mare.

Citiți mai mult despre noul raport asupra schimbărilor climatice al oamenilor de știință din cadrul ONU, aici: ONU: cod roșu climatic pentru umanitate.

sursa: Meteoradar

Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Comentarii

%d bloggers like this: