spot_img

Clarificări privind emiterea concediilor medicale pentru persoanele depistate pozitiv COVID-19

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img
În atenția opiniei publice
 
Clarificări privind emiterea concediilor medicale pentru persoanele depistate pozitiv COVID-19 (Monitorul Oficial nr. 90, din 28 ianuarie 2022 – privind modificarea Ordinul ministrului sănătății nr. 1.309/2020 prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 190 din 28 ianuarie 2022)
 
 Fișele de izolare și raportul medical se emit în mod automat de aplicația informatică Corona Forms, în cazul persoanelor confirmate cu un rezultat pozitiv, care sunt supuse măsurii de izolare la domiciliu sau în locații declarate.
 
 Inspectoratele de poliție județene și a municipiului București primesc automat fișele de izolare emise de aplicația informatică Corona Forms.
 
 Medicii de familie primesc automat fișa de izolare și raportul medical, emise de aplicația informatică Corona Forms, pentru pacienții de pe listele proprii confirmați cu virusul SARS-CoV-2.
 
 Fișa de izolare stă la baza eliberării certificatului de concediu medical, în cazul în care persoana izolată solicită acest document.
 
 
 Începând din 02 februarie 2022, au intrat în vigoare o serie de modificări privind obligațiile pacienților și ale medicilor de familie (Monitorul Oficial, Partea I nr. 106 din 02 februarie 2022)
 
 Traseul pacientului confirmat cu infecţie SARS-CoV-2
a) Pacienţii asimptomatici vor fi izolaţi la domiciliu şi monitorizaţi prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.
b) Pacienţii simptomatici vor fi evaluaţi clinic de către medicul de familie şi, după caz, imagistic şi biologic de medicii specialişti din centrele de evaluare.
c) Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice uşoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, şi 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, şi trataţi şi monitorizaţi la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
d) Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, şi vor fi monitorizaţi la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
 
 
e) Pacienţii cu COVID-19 monitorizaţi la domiciliu vor fi îndrumaţi de urgenţă pentru investigare în centrele de evaluare (vezi aici lista centrelor: https://www.facebook.com/PrefecturaCluj/posts/297423282416981) în vederea internării/iniţierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situaţia existenţei următoarelor simptome:
• febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
• tuse seacă intensă sau care se accentuează;
• Saturația de oxigen (pulsoximetria) < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
• respirație dificilă nou-apărută sau accentuarea celei preexistente;
• dureri toracice la inspirul profund;
• slăbiciune și oboseală marcată/puternică;
• dureri musculare intense.

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Cod galben de FURTUNĂ în județele Cluj și Alba

Interval de valabilitate: 10 mai, ora 13 - 10 mai, ora 21Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone afectate:...

5.866 elevi din clasele a II-a, din județul Cluj, vor susține probele scrise din cadrul Evaluării Naționale la finalul clasei a II-a, sesiunea mai 2022

În perioada 10-12 mai 2022, la nivelul județului Cluj, 5.866 de elevi din clasele a II-a, dintre care...

A început proiectarea Spitalului Regional de Urgență Cluj

Câștigătorul licitației este Asocierea 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL –...

În zona de munte a județului Cluj se fură lemne la greu

La data de 7 mai a.c., în jurul orei 15.30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Huedin și cei...
spot_img

Conducea beat prin Luna si acum are dosar penal

La data de 13 martie a.c. în jurul orei 19.00, poliţiştii Compartimentului Rutier Câmpia Turzii au depistat un bărbat de 29 de ani din...
%d bloggers like this: