spot_img

Cheile Tureniului și Cheile Borzești, promovate de National Geographic

Date:

Share post:

În această după-amiază, revista National Geographic a publicat un articol despre două puncte de atracție turistică, din apropierea Turzii.

Este vorba despre Cheile Tureniului, rezervație naturală de importanță zonală și Cheile Borzești, o locație mai puțin cunoscută pentru cei dinafara mediului montagnard.

Cheile Tureniului sunt și mai aproape de Cluj. Situate pe raza localității Tureni, putem să le abordăm atât din amonte cât și din aval, din satul Copăceni. Noi am ales să le străbatem din amonte, din Tureni. Cheile au o lungime totală de 1.850 metri și au fost săpate de Valea Racilor. Partea amenajată spre vizitare pentru turiști are 1,6 km și în anul 2018 traseul a fost echipat de către Serviciul Public Salvamont Cluj.

Dacă în trecut cheile puteau fi străbătute doar prin apă, acum versantul stâng este echipat cu cabluri, scărițe, pitoane și au fost săpate scobituri în stancă pentru facilitarea parcurgerii lui, inclusiv de către copii.

Ca să le străbatem în siguranță, avem nevoie de echipament pentru traseu de via ferrata, adică ghete cu talpa aderentă, cască, ham, lonje și carabiniere. Astfel, nu riscăm să ne dezechilibram și să cădem în apa pârâului, care, deși nu este adâncă, este udă.

Odată echipați, intrăm în chei prin amonte, iar după câteva zeci de metri dăm de primele cabluri. Traseul este spectaculos, pentru că cheile sunt înguste, iar apa a săpat în anumite zone adevărate canioane sălbatice.

Pereții calcaroși sunt impresionanți, de altfel în pereții cheilor există câteva grote despre care se presupune că au fost locuite din timpuri străvechi. - scrie natgeo.ro

De asemenea, despre Cheile Borzești, aceeași revistă scrie într-o manieră foarte interesantă.

Principala atracție este salba de cascade pe care le descoperim de-a lungul cheilor, denumite Cascadele Inferioare și Cascadele Superioare. Peisajul este de un pitoresc aparte, deoarece cheile sunt situate în inima unei păduri de foioase, care asigură umbra și răcoarea binevenite mai ales într-o zi toridă de vară.

Continuăm să urcăm pe firul apei, urmăm poteca ce trece de pe un mal pe altul, iar în locurile în care pârâul se îngustează îl putem sări lejer din piatră în piatră. După aproximativ o jumătate de oră, ajungem la Cascadele Inferioare, unde admirăm căderea apei. Cascadele nu sunt foarte înalte, au doar câțiva metri, dar sunt de o frumusețe ireală. Vă amintiți Dumbrava minunată a lui Sadoveanu? Cam așa m-am simțit eu în aceste chei. Ca într-o poveste de demult.

Urmăm firul apei, ne bucurăm de peisaj și, după încă aproximativ 30 de minute, sosim la Cascadele Superioare, unde peisajul se schimbă, albia râului este mai stâncoasă și apa se adună în mici lacuri în care mai că ne vine să facem o baie. Ce-i drept, nimeni nu ne oprește… Aici e momentul pentru o gustare și pentru o pauză binemeritată. Ultima cascadă de pe traseu este și cea mai spectaculoasă, apa are o cădere de peste 10 metri și parcă formează un evantai.
spot_img
Bucur Ovidiu Adrian
Bucur Ovidiu Adrianhttp://refleqtmedia.ro/
Jurnalist, cu 14 ani de experiență. Specializat în investigații și articole de presă din domeniile: administrativ, politic, social

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Accident la Bontida – 4 victime

Un accident la Bontida a determinat forte majore de...

Au fost publicate listele persoanelor care urmează să fie expropriate, în vederea construirii DX A3 – Tureni

Guvernul României a elaborat lista persoanelor fizice și juridice...

Viorel Crișan, trimis în judecată! Vezi ce fapte a comis fostul jurnalist din Câmpia Turzii

Judecătoria Turda a admis astăzi rechizitoriul întocmit de Parchetul...

Femeie accidentata pe trecerea de pietoni, la Martinesti

Accident rutier produs în jurul orei 09.50, pe DN1...
%d bloggers like this: