spot_img
spot_img

Chef Adi Hădean vine la CÂMPIA TURZII pentru a stopa risipa de pâine

spot_img

Marți, 29 ianuarie, de la ora 11:30, va avea loc, la fabrica de panificație și produse de patiserie La Lorraine din Câmpia Turzii, cea de-a doua dezbatere pe tema risipei alimentare, parte din campania de responsabilizare socială „Nu arunca pâinea”. Invitatul special al evenimentului va fi chef Adrian Hădean, care va vorbi despre combaterea risipei alimentare în gospodărie și despre implicațiile economice și sociale ale risipei, văzute din perspectiva proprietarilor de restaurante și a celor implicați în domeniul HoReCa. Partenerii discuției vor fi Răzvan Boșomoiu, managerul general al La Lorraine România, Dan Păucean, managerul de producție al fabricii și jurnalistul Ovidiu Blag.

Campania „Nu arunca pâinea” a fost lansată, la fabrica din Câmpia Turzii, pe 28 noiembrie anul trecut, cu un prim eveniment la care a luat parte recunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic.

Paradox sau proporționalitate: cheltuim cel mai mult, aruncăm cel mai mult!

Un studiu făcut de asociația „Mai Mult Verde” a scos la iveală faptul că, în țara noastră, cel mai mult se risipesc alimente în: gospodării- 49%, apoi în sectorul industriei alimentare- 37%, în retail- 7%, în sectorul alimentației publice- 5% și în sectorul agricol- 2%. Iar potrivit unui alt studiu, realizat de InfoCons și publicat de Adevărul, după sărbători, un român aruncă la gunoi cel puțin 6 kilograme de mâncare.

Asta în condițiile în care, potrivit unui studiu făcut de Eurostat în 2017, România se află pe primul loc în ceea ce privește sumele cheltuite lunar pentru hrană. Mai exact, în fiecare lună, românii dau pe hrană 27% din cheltuielile de consum, cu mult peste media europeană, care este de 12%.

În acest context, în cadrul dezbaterii de la fabrica La Lorraine, chef Adi Hădean va oferi răspunsuri concrete la întrebări extrem de folositoare, precum „Cum arată campaniile de reducere a risipei alimentare în celelalte țări?”, ”Cum se gestionează risipa alimentară în restaurantele din afară?”, ”Cum pot fi educați clienții să contribuie la reducerea risipei în restaurante?”, ”Ce măsuri ar putea lua restaurantele de la noi pentru a reduce fenomenul?”.

Unul dintre cei mai cunoscuți chefi din Romania, om de radio, blogger, fost jurnalist și proprietar de restaurant, Adi Hădean are deja la activ câteva campanii de responsabilitate socială, inițiate de el, printre care ”Farfurii curate” (pentru alimentație sănătoasă în școli), sau #EatThis- pentru susținerea legii de interzicere a fumatului în spații publice.

De asemenea, după dezbatere, de la teorie se va trece la practică, în cadrul unui atelier de gătit. Copiii de la casa de tip familial „Căsuța Bucuriei” vor face, alături de un bucătar chef, rețete gustoase folosind resturi de pâine. Pentru că, să nu uităm, 20% din cantitatea de alimente risipite în România este reprezentată de pâine și produse de panificație. Un român mănâncă, în fiecare an, 96 de kilograme de pâine, cu mult peste media europeană, care este de 82 de kilograme pe an. Și tot în fiecare an, el aruncă la gunoi 22 de kilograme de pâine.

Food Waste la nivel național

Aproximativ 30% din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, în fiecare an. Conform Food Waste Combat, această cantitate, adică 2.55 de milioane de tone de produse alimentare corespunde cu încărcătura a 127.500 de tiruri aliniate în coloană din Bucureşti până Munchen. În fiecare an, un român risipește 110 kg de mâncare, ceea ce înseamnă 353 de grame de hrană pe zi. Cu banii cheltuiți pentru mâncarea risipită într-un an, un român ar putea face 9 plinuri de benzină. 

Contact:

Communication On

office@comm-on.ro

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Vindea plastilină pe post de telefoane mobile – acum a ajuns pe mâna polițiștilor

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au identificat...

Stadiul închiderii depozitelor neconforme de deșeuri din județul Cluj

Consiliul Județean Cluj aduce la cunoștința opiniei publice faptul...

Tiri, Feli și Claudia Andas au câștigat semifinala Eurovision 2018 Turda

În urmă cu doar câteva momente s-a încheiat jurizarea...

115 români VINDECAȚI de Covid-19 până acum!

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr....
spot_img
spot_imgspot_img

Cioloș și înnoiții lui ne-au adus la stadiul de „căluți de mare”

„Femeii i-a zis: „Voi mări foarte mult suferinţa şi însărcinarea ta; cu* durere vei naşte copii, şi dorinţele** tale se vor ţine după bărbatul tău, iar...

Solicitare elicopter pentru transport materiale

Elicopter al Inspectoratului General de Aviație, solicitat pentru transportul a 10 tone materiale și unelte necesare construirii unui refugiu montan în Parcul Național Munții...

FONDURI EUROPENE PENTRU SĂNĂTATE: S-AU SEMNAT CONTRACTE ÎN VALOARE DE 1,1 MILIARDE DE EURO PENTRU CA ROMÂNIA SĂ AIBĂ SPITALE MAI SIGURE

Până în prezent, au fost semnate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020) 380 contracte, cu finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene de 1,1...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: