fbpx
spot_img

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” – un deceniu de funcționare și peste 5.800 de pacienți tratați

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Share post:

Miercuri, 9 noiembrie a.c., în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie, se împlinesc 10 ani de la sfințirea și inaugurarea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Cifrele vorbesc de la sine și dovedesc, o dată în plus, necesitatea și utilitatea unui astfel de Centru. Este extrem de important ca persoanele ce se confruntă cu boli cronice progresive să poată fi îngrijite în mod corespunzător și să beneficieze de toată atenția și sprijinul de care au nevoie. Doresc să transmit întregii echipe a Centrului sincere mulțumiri pentru tot ceea ce fac, multă putere de muncă, în continuare, și multă sănătate tuturor celor aflați în situații medicale dificile.”

Consiliul Județean Cluj s-a implicat activ încă de la început în demersul de înființare a Centrului de Îngrijiri Paliative, sens în care în anul 2007 a pus la dispoziție, în mod gratuit, terenul necesar derulării proiectului, unic în această zonă a Transilvaniei. Astfel, unitatea dedicată pacienților cu afecțiuni oncologice sau alte afecțiuni grave a fost inaugurată în anul 2012.

Susținerea acordată de Consiliul Județean Cluj Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” a continuat prin recenta aprobare, în luna octombrie a.c., a punerii la dispoziția Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, tot în mod gratuit, a unui alt teren necesar în scopul extinderii așezământului. În suprafață de 800 de metri, terenul se află în proprietatea forului administrativ județean. Astfel, prin construirea unei noi clădiri adiacente, capacitatea Centrului va crește cu 50%.

În cei zece ani trecuți de la înființare, în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca au fost internați nu mai puțin de 5.890 de pacienți. Media unui episod de îngrijire a fost de 17,8 zile, iar rata de utilizare a paturilor a fost una extrem de ridicată, de 87%.

În prezent, unitatea cuprinde 40 de paturi în regim de spitalizare continuă, farmacie cu circuit închis, un centru de zi, un paraclis și o sală de conferințe. Scopul Centrului este de a asigura asistență medicală, spirituală, psihologică şi socială pacienților cu boli cronice progresive, în special oncologice, în stadii avansate de evoluție.

 

 

Biroul de presă

9 noiembrie 2022

spot_img
spot_img
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Related articles

Accident pe dealul Feleacului

Un logan a ajuns cu roatele în sus, după o manevră eronată, pe dealul Feleacului. „A fost vorba despre...

Zona Protejată Cheile Turzii este reglementată urbanistic de către Consiliul Județean Cluj

Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CTATU) Cluj, constituită în cadrul Consiliului Județean și condusă de...

Campania „Comune Curate” vine la Săndulești

În perioada 29 - 30 martie, ECOTIC Transilvania va colecta Deșeuri Electrice, Electronice și Electrocasnice, de pe raza...

ABUZ al Poliției Locale Turda – l-au amendat deși a vrut să-și repare greșeala – video

Polițiștii locali din Turda s-au transformat din oameni ai legii, în perceptori de amenzi date cvasi-abuziv. Un turdean s-a...
%d bloggers like this: