spot_img

Cea mai bună idee a lui Alin Tișe – Județul Cluj, independent energetic!

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Într-o perioadă în care prețurile la energie cresc tot mai mult, pe fondul războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a găsit o soluție optimă pentru județ – INDEPENDENȚA ENERGETICĂ!

În condițiile în care C.M.I.D. este aproape de finalizare, Consiliul Județean Cluj caută soluții pentru valorificarea energetică a deșeurilor depozitate.

            Am dispus elaborarea, în cel mai scurt timp, a unui SF care să analizeze tehnologiile de valorificare a deșeurilor și, inclusiv, oportunitatea achiziției unei instalații de dezintegrare moleculară și valorificare energetică.

            Investiția poate fi realizată atât din bugetul județului sau în parteneriat cu operatori privați, varianta optimă urmând să reiasă din analiza cost-beneficiu a SF-ului demarat.

Alin Tișe: „Doresc schimbarea actualei paradigme: deșeurile Clujului să nu mai reprezinte o cheltuială, ci o materie primă, din care să obținem energie. În scurt timp, Clujul va putea deveni independent din punct de vedere energetic”.

            Astfel, conform unei analize, avem următoarele date:

  • Cantitatea de deșeuri existentă acum în Celula 1: 261.000 tone
  • Județul Cluj produce lunar cca. 16.000 tone de deșeuri
  • Prin valorificare putem obține din 1 mc deșeu uscat à 1 MW/h energie
  • O persoană consumă anual cca. 3 MW/h (consum casnic)
  • 261.000 tone de deșeuri à 261.000 MW/h consumul energetic/an asigurat pentru 87.000 de persoane (un cartier)

            Cu titlu de exemplu, dacă energia obținută s-ar vinde, am putea obține cca. 68.000.000 de euro (putem alimenta cu energie electrică spitale, grădinițe, școli, instituții publice, muzee, etc. sau reabilita 270 km de drum).

Astfel, viziunea CJ Cluj este de aplicare a unei soluții de valorificare energetică a deșeurilor, care poate reprezenta o sursă importantă de venituri.”, se arată în comunicatul remis astăzi de Consiliul Județean Cluj.

RefleqtMedia l-a întrebat pe Alin Tișe dacă se referă la Municipiul Cluj Napoca sau la întreg județul Cluj, iar Tișe  a confirmat că e vorba despre județul Cluj.

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Cod galben de FURTUNĂ în județele Cluj și Alba

Interval de valabilitate: 10 mai, ora 13 - 10 mai, ora 21Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone afectate:...

5.866 elevi din clasele a II-a, din județul Cluj, vor susține probele scrise din cadrul Evaluării Naționale la finalul clasei a II-a, sesiunea mai 2022

În perioada 10-12 mai 2022, la nivelul județului Cluj, 5.866 de elevi din clasele a II-a, dintre care...

A început proiectarea Spitalului Regional de Urgență Cluj

Câștigătorul licitației este Asocierea 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL –...

În zona de munte a județului Cluj se fură lemne la greu

La data de 7 mai a.c., în jurul orei 15.30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Huedin și cei...
spot_img

Sute de mii de masti si combinezoane pentru medicii ardeleni din prima linie

Astazi, pe Aeroportul Otopeni a aterizat un transport cargo cu peste 3 milioane de masti si alte cateva milioane de combinezoane top pentru medicii...
%d bloggers like this: